Polacy jedzą je na potęgę. Badania pokazują, że mogą powodować raka żołądka

2023-01-26 16:46

Rak żołądka jest siódmym co do częstości występowania nowotworem w Polsce. Do jego rozwoju w znacznym stopniu przyczynia się nieodpowiednia dieta. Koreańscy naukowcy postanowili sprawdzić, jaki wpływ na raka żołądka mają pierogi oraz makaron. Niestety, informacje dla Polaków uwielbiających te produkty, nie są optymistyczne.

Polacy jedzą je na potęgę. Lecz badania pokazują, że mogą powodować raka żołądka
Autor: Getty Images Nadmierne spożywanie produktów bogatych w sód i skrobię może przyczynić się do rozwoju nowotworu.

Sód i skrobia a rak żołądka

Jednym z największych czynników rozwoju raka żołądka jest sód. Jego nadmierna ilość w diecie powoduje uszkodzenie wyściółki żołądka, przyczyniając się do tworzenia się w jej obrębie zmian.

Badania dowodzą, że populacje, u których odnotowuje się zwiększone spożycie dań na bazie zup i innych produktów, które wykazują dużą zawartość soli, znacznie częściej chorują na raka. Naukowcy uważają, że większość badań na ten temat jest niespójna.

Jak twierdzą badacze, głównym czynnikiem ryzyka raka przy spożywaniu tych potraw jest sól, ale nie tylko. Problem mogą też stanowić obecne w żywności węglowodany rafinowane, czyli węglowodany proste, pozbawione składników odżywczych. Należy do nich skrobia, która jest jednym ze składników produktów mącznych.

Pierwsze objawy raka trzustki

Zła informacja dla miłośników pierogów i makaronu

Bardzo popularnymi produktami tego typu, również w Polsce, są pierogi oraz makarony. Naukowcy postanowili sprawdzić związek między rozwojem raka a spożywaniem makaronu, pierogów oraz gulaszu.

Według koreańskiego badania opublikowanego w czasopiśmie Nutrients spożycie makaronu i pierogów wiązało się ze znacznie zwiększoną częstością występowania raka żołądka, napisali badacze.

Jak podkreślają naukowcy z National Library of Medicine, "Częste spożywanie skrobi wiązało się z wysoką częstością występowania raka żołądka w jednym badaniu kliniczno-kontrolnym, a w drugim, z rakiem przełyku".

Ponadto "Pokarmy bogate w skrobię powodują hiperglikemię i hiperinsulinemię, co zwiększa stres oksydacyjny i reakcje zapalne" - informują naukowcy.

Według zaleceń NHS ilość skrobi w pożywieniu nie powinna być zbyt duża. "Żywność skrobiowa – taka jak ziemniaki, chleb, ryż, makaron i płatki zbożowe – powinna stanowić nieco ponad jedną trzecią spożywanej żywności" - podaje organizacja.

By chronić swój żołądek i zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu, lepiej ograniczyć spożywanie pierogów, makaronów czy innych produktów bogatych w sód oraz skrobię.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki