Naukowcy: dieta bogata w produkty mleczne jest dobra dla serca
Lubisz pełnotłuste produkty mleczne? Zdaniem naukowców to dobrze – ponieważ wyższe spożycie tłuszczu mlecznego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i naczyń.
Zespół naukowców ze Szwecji przeprowadził jedno z największych badań po to, by ustalić, jaki wpływ ma spożycie tłuszczu mlecznego na zdrowie. Grupa badanych składała się z ponad 4 tys. osób powyżej 60 roku życia. Zmierzono u wszystkich uczestników poziom spożycia kwasów tłuszczowych, szczególnie tego, który występuje w produktach mlecznych.
Ta analiza trwała przez 16 lat – w tym czasie badacze obserwowali uczestników i sprawdzili, jak spożycie tłuszczu mlecznego odbija się na ich zdrowiu. Na przestrzeni tego czasu odnotowali, ile osób przeszło atak serca, udar mózgu oraz inne poważne zdarzenia niepożądane ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Podczas badania uwzględniono nie tylko spożycie tłuszczu mlecznego, ale również czynniki takie jak: wiek, styl życia, nawyki żywieniowe oraz choroby współistniejące.
Do jakich wniosków doszli?
Uczestnicy, u których odnotowano wysoki poziom kwasu tłuszczowego (wskazujący na spożycie pełnotłustych produktów mlecznych), byli znacznie mniej narażeni na wystąpienie chorób układu krążenia. Osoby te miały m.in. znacznie niższą wartość indeksu masy ciała (BMI), odżywiały się zdrowo, uprawiały aktywność fizyczną oraz stroniły od palenia papierosów.
Ten wniosek naukowcy zweryfikowali z innymi badaniami, który były przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, Danii i Wielkiej Brytanii.
- Odkryty związek między spożywaniem tłuszczu mlecznego a chorobami układu krążenia jest bardzo interesujący, ale potrzebujemy dalszych badań, aby lepiej zrozumieć cały wpływ tłuszczów mlecznych na stan zdrowia – powiedział jeden ze współautorów badania Matti Marklund z George Institute for Global Health w Sydney.
Nie warto unikać tłuszczu mlecznego w diecie
Zdaniem dr Kathy Trieu badanie sugeruje, że zmniejszenie ilości tłuszczu mlecznego lub całkowite unikanie nabiału to nie najlepszy wybór dla serca. – Warto pamiętać o tym, że produkty mleczne mogą być bogate nie tylko w tłuszcze nasycone, ale również w wiele innych składników odżywczych, stanowiących część zdrowej diety – dodała.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie PLOS Medicine.
Porady eksperta
Polecany artykuł: