Jak nabrać sił na wiosnę
Współcześnie cały rok jesteśmy zmuszeni, aby żyć na najwyższych obrotach. Nic dziwnego, że nasze ciała i umysły niekiedy się buntują: czujemy się zmęczeni, osłabieni, znużeni, mimo że teoretycznie nic nam nie dolega.
W rzeczywistości to efekt życia wbrew naturalnemu rytmowi, który nakazuje, aby zimą nieco zwolnić tempa, a wiosną doładować baterie. Jak szybko i skutecznie zregenerować się na wiosnę?
Dobrze dobrana dieta, bazująca na naturalnych składnikach, to przepis na wiosenne odzyskanie sił i pozbycie się toksyn z organizmu. Na początek warto zacząć od uzupełnienia niedoborów.
Witaminy i minerały, które warto uzupełnić na wiosnę
Witamina C - zwiększ dawkowanie na wiosnę
Witamina C, obecna w owocach i warzywach, jest bardzo ważna z uwagi na działanie przeciwutleniające. Sięganie po świeże nowalijki to przepis na uzupełnienie poziomu witaminy C w prosty, przystępny i smaczny sposób.
Magnez - niezbędny, by odzyskać siły na wiosnę
W ramach wiosennego wzmacniania organizmu warto też odpowiednio dawkować magnez. Jest on niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i układu sercowo-naczyniowego. Właściwe dawki magnezu gwarantują też dobre samopoczucie, przypływ energii, lepszy nastrój i odporność na sytuacje stresowe.
Witamina D - uzupełnij niedobory po zimie
Po okresie zimowym możemy zmagać się ze zbyt niskim poziomem witaminy D, ponieważ nie mamy szans na odpowiednio długą ekspozycję na słońce. Właściwa suplementacja witaminy D może ułatwić zyskanie przypływu energii na wiosnę.
Witamina D sprzyja zachowaniu właściwej gospodarki wapnia w organizmie i zwiększa odporność, a warto mieć na uwadze, że zmienna wiosenna aura może sprzyjać infekcjom. Ponadto witamina D ma udowodnione działanie na psychikę i zmniejsza ryzyko obniżenia nastroju i stanów depresyjnych.
Zdrowy detoks na wiosnę - wsparcie dla wątroby
Witamina D wspiera również prawidłową pracę wątroby, która jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn. Wątrobę można wzmocnić też dzięki optymalnej lekkostrawnej diecie bogatej w błonnik.
Znajdziemy go w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. W diecie warto je łączyć z odrobiną zdrowych tłuszczów. Zaleca się, aby codziennie jeść 5 mniejszych posiłków, żeby zachować uczucie sytości bez wrażenia ciężkości i przepełnienia. Zamiast soli, lepiej wybrać ziołowe przyprawy.
Do diety warto włączyć rośliny, które są znane ze swojego zbawiennego działania na wątrobę, jak m.in. ostropest plamisty, karczoch zwyczajny czy mniszek lekarski. Rezygnacja z alkoholu i innych używek oraz dań typu fast food to oczywiście priorytet, aby nasze starania o zdrową wątrobę odniosły skutek.
Detoksykację organizmu wesprze również właściwe nawodnienie, które ożywia ciało i orzeźwia umysł. W ramach wiosennego dbania o organizm należy też praktykować regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do możliwości.