Jedz je 3 razy dziennie, a zmniejszą ryzyko chorób serca i... obwód w talii!
Nowe badanie opublikowane w The Journal Nutrition sugeruje, że spożywanie produktów pełnoziarnistych każdego dnia ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Oto najnowsze doniesienia.
Przeprowadzone badania potwierdziły, że u osób, które regularnie stosowały dietę bogatą w produkty pełnoziarniste, zaobserwowano wiele korzyści zdrowotnych.
Według badaczy, wystarczy spożywać trzy porcje pełnych ziaren dziennie, aby:
- obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca,
- zmniejszyć obwód w talii,
- unormować ciśnienie krwi,
- zmniejszyć poziom cukru we krwi, trójglicerydów oraz cholesterolu.
Eksperci żywieniowi twierdzą, że może to wynikać z tego, że rafinacja usuwa błonnik i zdrowe dla serca składniki odżywcze.
Co jeść, żeby schudnąć? Produkty, które warto włączyć do diety w czasie odchudzania
Dr Mary-Jon Ludy z Bowling Green State University w Ohio wyjaśniła, że kiedy ziarna są rafinowane, otręby bogate w błonnik i składniki odżywcze tracą swoją wartość. To, co pozostaje, to głównie węglowodany skrobiowe oraz mniejsza ilość witamin i minerałów.
Polecany artykuł:
Połączenie błonnika z witaminami z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna), witaminą E, minerałami (żelazo, magnez, selen, cynk) zapewnia szereg korzyści w zapobieganiu chorobom, obniża ryzyko rozwoju stanów zapalnych i zmniejsza częstość występowania chorób serca, nadciśnienia, udaru, cukrzycy typu 2, raka jelita grubego i otyłości.