Powrót do artykułu
Kolaż odchudzanie
Fot.: Getty Images
Mięso i nabiał
Fot.: Getty Images
Nasiona roślin strączkowych
Fot.: Getty Images
Warzywa
Fot.: Getty Images
Sycące owoce
Fot.: Getty Images
Zdrowe tłuszcze
Fot.: Getty Images
Olej kokosowy
Fot.: Getty Images
Ocet jabłkowy
Fot.: Getty Images
Papryczki chili
Fot.: Getty Images
Nasiona chia
Fot.: Getty Images
Zupy warzywne
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
Jak powstaje opryszczka?
Jak powstaje opryszczka?

Jak powstaje opryszczka?

Co jeść, żeby schudnąć? Produkty, które warto włączyć do diety w czasie odchudzania

Wbrew powszechnej opinii eliminacja z diety produktów zawierających tłuszcze nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie. Żeby szybko stracić na wadze, a jednocześnie nie stracić zdrowia i dobrego samopoczucia, należy jeść tłuszcze, ale te zdrowe. To prawda, że dostarczają one wielu kalorii, lecz w skutecznej diecie odchudzającej nie chodzi tylko o kalorie. Co jeszcze jeść, żeby schudnąć? Oto lista 10 produktów, które pomogą szybko pozbyć się zbędnych kilogramów.

Co jeść, żeby schudnąć?

Jakie produkty włączyć do jadłospisu, aby szybko pozbyć się zbędnych kilogramów? Białko pozwala nie tylko na większe zużycie energii przez organizm, lecz także sprawia, że dostarcza się mniej kalorii z pożywienia. W diecie nie powinno zabraknąć także błonnika i... tłuszczów, ale tych zdrowych, które - wbrew powszechnej opinii - pomagają stracić na wadze. Zobacz listę produktów, które ułatwiają zdrowe odchudzanie.

Mięso i nabiał

Jak pokazują badania naukowe, posiłki białkowe zmniejszają obsesyjne myślenie o jedzeniu o 60 proc. i o połowę redukują wieczorne podjadanie. Samo dodanie większej ilości białka do diety sprawia, że dziennie zjada się średnio o 411 kcal mniej.

Nasiona roślin strączkowych

Zawierają połączenie dwóch ważnych składników – białka i błonnika, które wspomagają utratę nadmiernej masy ciała.

Warzywa

Warzywa są produktami o bardzo niskiej gęstości kalorycznej, tzn. w dużych ilościach zawierają mało kalorii, co sprawia, że w zasadzie można je jeść bez ograniczeń.

Sycące owoce

Optymalna będzie jedna porcja w ciągu dnia, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych. Najlepsze są te, które zawierają również błonnik.

Zdrowe tłuszcze

Badania wielokrotnie pokazały, że diety niskotłuszczowe wcale nie są skuteczne przy utracie kilogramów, ponieważ powodują ciągłe uczucie głodu. Tłuszcz z pożywienia w wyniku metabolizmu nie zamienia się w tkankę tłuszczową – w przeciwieństwie do cukru pochodzącego z węglowodanów.

Olej kokosowy

Jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które dają uczucie sytości na dłużej niż inne tłuszcze. Ponadto zwiększają ilość kalorii spalonych w ciągu dnia, ponieważ przyspieszają zużycie energii na poziomie komórkowym.

Ocet jabłkowy

Z badań wynika, że regularne stosowanie octu jabłkowego w ilości 15-30 ml dziennie pozwala zjadać o 200-300 kcal mniej oraz stracić na wadze w ciągu 12 tygodni 1,2-1,7 kg.

Papryczki chili

Jako świeże warzywo oraz przyprawa są bogate w kapsaicynę odpowiedzialną za ich ostry smak. Kapsaicyna powoduje zmniejszenie apetytu oraz przyspiesza metabolizm.

Nasiona chia

Dodatek nasion, np. do jogurtu lub owsianki, zmniejsza apetyt i wydłuża uczucie sytości po posiłku.

Zupy warzywne

Zupy kremy to dania niskokaloryczne i rozgrzewające, które przez zawartość wody i błonnika z warzyw wypełniają żołądek oraz pozostają w nim na dłużej, dając satysfakcję po jedzeniu.

Bartosz Wróblewski
email