Jak cholesterol wpływa na ryzyko śmierci z powodu infekcji COVID-19?

2022-01-24 8:00

Jak wynika ze studium przeprowadzonego na zlecenie służb medycznych wspólnoty autonomicznej Madrytu, osoby po 75. roku życia, mające wysoki poziom lipoprotein o dużej gęstości, tzw. HDL, zwanych dobrym cholesterolem, umierają rzadziej z powodu COVID-19.

cholesterol
Autor: Getty Images

W Hiszpanii to właśnie seniorzy stanowią grupę najbardziej narażoną na śmierć z powodu COVID-19. Osoby po 80. r.ż. stanowią 53 proc. wszystkich zgonów wywołanych infekcją COVID-19. Wysoką umieralność odnotowuje się również w kategorii wiekowej 70-79 lat - tam odsetek wśród wszystkich zgonów przekracza 21 proc.

Poradnik Zdrowie: palenie papierosów - skutki przyjmowania nikotyny

Cytowane przez dziennik "El Mundo" studium dowodzi, że w przypadku seniorów z wysokim poziomem cholesterolu HDL, liczba zgonów po infekcji COVID-19 jest o 25 proc. niższa w stosunku do osób powyżej 75. roku życia z niskim poziomem HDL.

Badanie wpływu dobrego cholesterolu na odporność seniorów na zgony wskutek COVID-19 przeprowadzono grupie liczącej blisko 37 tys. seniorów z aglomeracji Madrytu.

"Właściwe nawyki, takie jak zdrowa dieta, utrzymywanie adekwatnej masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz unikanie nikotyny wpływają na wzrost poziomu HDL", wskazali autorzy badania.