Jak uniknąć zakażenia BAKTERIĄ E.COLI

5 komentarze
Autor: Monika Majewska

Aby uniknąć zakażenia bakterią E.coli, trzeba zachować zasady higieny - myć ręce oraz dokładnie myć owoce i warzywa, które jemy. Należy unikać także picia wody z niepewnego źródła, bowiem te bakterie mogą występować w wodzie.

Jak uniknąć zakażenia bakterią E.coli? - Należy dokładnie pod bieżącą woda myć wszystkie warzywa, a najlepiej spożywać je ugotowane - doradza dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń. Zakażenie przenosi się bowiem przez świeże warzywa, owoce, a także surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, skażoną wodę, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub przedszkolnym), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Nie przegap
Zdaniem eksperta
dr Leszek Marek Szcześniak, internista

Jak zapobiegać zatruciu bakterią Escherichia coli?

Najprościej zapobiegać, przestrzegając zasad higieny czyli często myć ręce, bo w dużej mierze jest to choroba brudnych rąk. Bakterie przenosimy głównie poprzez ręce, ale możliwe jest też zakażenie przez kontakt z chorym. Można się zarazić w każdej sytuacji, w której był możliwy kontakt z bakteriami kałowymi zakażonego organizmu. A takich sytuacji jest mnóstwo. Można zachorować, spożywając niemyte warzywa i owoce, które wcześniej np. były podlewane gnojówką, pijąc nieprzegotowaną wodę z niepewnego źródła, bo te bakterie mogą również występować w wodzie. Także, dotykając przedmiotów, wcześniej skażonych i spożywając skażone produkty.

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią E.coli:

1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania (a także po wyjściu z toalety i i koniecznie przed jedzeniem). Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności. Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej - Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności, a także magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną. Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.

E.coli ginie po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60°C. Jest także wrażliwa na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednak w środowisku o niższej temp. i większej wilgotności może utrzymywać się miesiącami. W kale o temp. 0°C może zachować żywotność ponad rok.

3. Gotuj dokładnie - przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze - nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny, a wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C. Jednak nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce. Poza tym nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).

5. Używaj bezpiecznej wody i żywności - do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność, wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko, myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo, nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

Źródło: Pięć kroków do bezpiecznej żywności, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie

Poza tym unikaj fast foodów, sprzedawanych wprost z ulicy, nie pij ze wspólnej butelki, nie jedz ze wspólnego talerza i szczególną ostrożność zachowaj w krajach, gdzie licznie występują choroby brudnych rąk. Tu nawet lód powinien być robiony z wody butelkowanej.

Ważne

Ważne

Woda w kranie skażona bakterią E.coli - co robić?

Jeśli okaże się, że woda w kranie jest skażona bakterią E. coli, nie należy jej używać do celów spożywczych i higieny osobistej. Nie należy w takiej wodzie myć naczyń, owoców, warzyw, rąk czy zębów, a nawet brać kąpieli. Taka woda jest przeznaczona tylko do celów sanitarnych (jedynie do użycia w toaletach).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Co robić, by uniknąć zatrucia BAKTERIĄ E.COLI

Co robić, by uniknąć zatrucia BAKTERIĄ E.COLI

EHEC to groźny szczep bakterii E. coli (pałeczki okrężnicy)

EHEC to groźny szczep bakterii E. coli (pałeczki okrężnicy)

Zdjęcia: Wikimedia Commons

Aktualizacja: 09.02.2016

Komentarze (1 - 5 z 5)
t, 08.11.2013 04.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
piłem wodę z coli i sobie chwalę
 
uzdrowiona, 08.07.2011 13.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
miałam objawy typowe dla tego zatrucia : biegunka, nudności wymioty, silne bóle brzucha , wezwałam pogotowie- podano iniekcje i polecano iść do lekarza POZ.Nie pobrano mi ani razu wymazu aby określić co było powodem zatrucia. Wniosek jak można mówić o braku zakażeń w Polsce, kiedy się ich nie bada
 
..., 09.06.2011 10.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szkoda ze nie podaliście objawów zakażenia
 
nina, 06.06.2011 12.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szkoda, że mój komentarz nie został dodany bo to prawda
 
nina, 06.06.2011 12.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak tu umyć ręce kiedy Dyrektor Ośrodka Doskonalenia Kadr Ochrony Środowiska w Dębe odciął mi wodę do domu.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Borelioza - objawy i leczenie Borelioza - objawy i leczenie

Borelioza znana jest od niedawna, ale niestety zbiera coraz większe żniwo. Lekarze wciąż jednak nie...

więcej

75844

Półpasiec - choroba zakaźna. Przyczyny, objawy, leczenie półpaśca Półpasiec - choroba zakaźna. Przyczyny, objawy, leczenie półpaśca

Półpasiec, ostrą chorobę zakaźną, wywołuje ten sam wirus co ospę wietrzną. Objawy półpaśca to...

więcej

74811

Mononukleoza: objawy, badania, leczenie, powikłania Mononukleoza: objawy, badania, leczenie, powikłania

Mononukleozą najłatwiej zarazić się przez pocałunek, dlatego często nazywana jest właśnie chorobą...

więcej

51618

Gronkowiec: charakterystyczne objawy i leczenie zakażenia gronkowcem Gronkowiec: charakterystyczne objawy i leczenie zakażenia gronkowcem

Gronkowiec atakuje zarówno ludzi jak i zwierzęta. Czasem wystarczy chwilowe obniżenie odporności i...

więcej

50147

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Trittico nie zmniejsza skuteczność tabletek antykoncepcyjnych. Powinna jednak Pani powiedzieć lekarzowi, że go Pani stosuje, ponieważ: po pierwsze, wskazanie do leczenia nim może stanowić...

Radzę zgłosić się do dentysty, który leczy Pani ząb. Jeśli pacjent po wizycie odczuwa ból, nie powinien czekać, tylko zgłosić się ponownie do lekarza. Dentysta informuje pacjenta o dyskomforcie, jaki...

Tu wskazana byłaby wizyta w poradni genetycznej oraz wykonanie badań - analizy genów związanych z predyspozycją do nowotworów.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.