PoradnikZdrowie.pl > DIETY > Diety lecznicze > DIETA w chorobach NOWOTWOROWYCH

DIETA w chorobach NOWOTWOROWYCH

Przyjmowanie leków przeciwnowotworowych wpływa na cały organizm. Chorym zmienia się smak, pojawia się nadmierna wrażliwość na zapachy lub wstręt do jedzenia. A przecież dieta ma być pomocna w walce z chorobą.
A A A

O diecie w chorobach nowotworowych rozmowa z ekspertem dr Aleksandrą Kapałą z Oddziału Chemioterapii Dziennej, Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.

Rak jelita grubego
Rak jelita grubego
Białaczka
Białaczka
Markery nowotworowe (antygeny nowotworowe) - substancje obecne we krwi chorych na raka
Markery nowotworowe (antygeny nowotworowe) - substancje obecne we krwi chorych na raka

Czy z porady dietetycznej powinni korzystać tylko ludzie chorzy na nowotwory?
Nie tylko. Wiadomo, że ok. 30 proc. chorób nowotworowych ma związek z nieprawidłowym sposobem odżywiania się. Dlatego po poradę w ramach profilaktyki pierwotnej mogą się zgłosić osoby, które nie chcą zachorować na raka. Kolejna grupa to ci, którzy byli chorzy i po leczeniu zostali uznani za wyleczonych, a teraz pragną – poprzez odpowiednie żywienie i zmianę stylu życia – utrzymać ten stan jak najdłużej. Z pomocy powinni korzystać pacjenci w trakcie chemio- czy radioterapii, pacjenci paliatywni oraz ci, których leczenie onkologiczne w pewien sposób okaleczyło i mają np. wyłonioną stomię, zespół złego wchłaniania czy zaburzenia połykania, przez co wymagają specjalnej diety. Moją misją jest utworzenie poradni dietetycznej dedykowanej pacjentom onkologicznym, gdzie będą mogli taką poradę uzyskać.

Zajrzyj tu koniecznie: PRZEPIS na KOKTAJL OWOCOWY dla chorych na raka

Czy przy planowaniu diety większe znaczenie ma rodzaj nowotworu, czy może rodzaj stosowanej terapii?
Wszystko ma znaczenie – wiek i płeć pacjenta, jego ogólna kondycja, rodzaj i stopień zaawansowania choroby, etap leczenia, wynikające z niego dolegliwości, współistnienie innych chorób itd. Zanim jednak zaproponuje się choremu konkretny skład posiłków, trzeba go przebadać. Pierwsza wizyta musi trwać długo (godzinę lub półtorej), bo ustalenie odpowiedniego programu żywieniowego wymaga wykonania wielu testów i wnikliwej analizy dokumentacji medycznej. Należy nie tylko zważyć chorego, ale i przeprowadzić analizę składu ciała, czyli ocenić, ile w organizmie znajduje się wody, tłuszczu, masy mięśniowej itp. Kolejne badanie to respirometria pośrednia, czyli pomiar zużycia tlenu i ilości wydychanego dwutlenku węgla. Po opracowaniu wyników wiadomo, ile energii zużywa dana osoba, czyli jakie jest jej zapotrzebowanie kaloryczne. Konieczne jest też wypełnienie ankiet żywieniowych, aby poznać np. preferencje smakowe, upodobania kulinarne czy wreszcie możliwości finansowe. Dopiero po zebraniu i przeanalizowaniu wszystkich informacji można się zabrać do planowania właściwej dla danej osoby diety.

Czy poprzez odpowiednie odżywianie można się jakoś przygotować do leczenia onkologicznego?

Najistotniejsza jest prawidłowo zbilansowana dieta dostosowana do indywidualnych możliwości chorego. Jadłospis musi zawierać nie tylko odpowiednią liczbę kalorii, ale też odpowiednią ilość i jakość wszystkich składników odżywczych: białek, węglowodanów, tłuszczy, wody, witamin i mikroelementów. Uzupełnieniem jadłospisu może być np. opracowany przeze mnie koktajl (przepis w ramce), który polecam osobom czekającym na chemio- lub radioterapię. Najlepiej pić go 2 razy dziennie, przez 2–3 tygodnie przed rozpoczęciem leczenia. To prawdziwa bomba substancji antyrakowych – terpenów (limoneny), polifenoli (1 pomarańcza zawiera ponad 60 takich związków) i hesperydyny, która uszczelnia naczynia krwionośne. Zielona herbata to źródło epigalokatechiny, która spowalnia wzrost komórek rakowych. Awokado zaś, dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, uszczelnia błony komórek. Wszystko to odżywia organizm przed obciążającą terapią, poprawia kondycję zdrowych komórek. Dobrze jest też codziennie zjadać 2–3 orzechy brazylijskie, które uzupełniają zapasy antyrakowego selenu.

Co osiągniemy dzięki takiej kuracji?
Nie mówimy o „kuracji”, bo to sugeruje tymczasowość takiego postępowania. Praca dietetyczna w onkologii to trwała zmiana stylu życia i postaw żywieniowych, nie tylko na czas leczenia. Dobrostan całego organizmu jest kluczowym elementem przetrwania często bardzo agresywnej terapii. Im lepszy stan odżywienia, tym mniejsze ryzyko przerwania chemio- lub radioterapii ze względu na zły stan zdrowia, tym lepsze jest też gojenie się ran, mniejsza częstość infekcji, krótszy pobyt w szpitalu.

W czasie chemio- czy radioterapii większość pacjentów traci apetyt, miewa nudności, wymioty. Jak sobie radzić z takimi dolegliwościami?
lA.K.: Zachęcamy pacjentów do jedzenia małych porcji, nawet 5–8 razy dziennie. Pokarmy muszą być lekkostrawne, bogate w chude białko, zdrowe tłuszcze i łatwo przyswajalne węglowodany. Łatwiej przełknąć kilka łyżek treściwej zupy niż zjeść tradycyjny obiad złożony z ziemniaków, smażonego kotleta i surówki. Ważny jest też sposób przygotowania posiłku. Jeśli chcemy podać zupę jarzynową, należy ugotować chudy, delikatny rosół z piersi kurczaka, a na parze warzywa w skórkach. Gdy warzywa są miękkie, obieramy je, dodajemy do rosołu i miksujemy. Osoby, które mają problemy z przełykaniem, chętniej jedzą potrawy zimne, a czasem nawet zmrożone. Można również korzystać ze specjalnych diet do kupienia w aptekach. W czasie leczenia trzeba unikać potraw smażonych, ciężkostrawnych i ostro przyprawionych.

A co z nadwrażliwością na zapachy i zmianą smaku?
Najczęściej przykre doznania smakowe wywołują pokarmy zawierające białko. Należy wówczas marynować mięso w soku z cytryny, w oliwie z ziołami albo w musie jabłkowym. Odczucia te można zniwelować, dodając do jedzenia przyprawy o intensywnym – przeciwnym do odczuwanego smaku. Czasem wystarczy odrobina cukru lub soli. Jeśli pojawia się nadwrażliwość na zapachy, trzeba wietrzyć mieszkanie, zwłaszcza przed podaniem jedzenia. I jeszcze jedno. Jeśli mamy w domu chorego, który przyjmuje chemię, jedzmy razem z nim. Nie patrzmy, jak przełyka każdy kęs, bo nikt nie lubi jeść pod presją. Ważny jest też wygląd posiłku.

A co robić, gdy chory w ogóle odmawia jedzenia?
Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć, dlaczego odmawia. Czy podłożem tej decyzji jest problem psychologiczny (strach przed jedzeniem), czy dokuczliwa dolegliwość, np. silny ból przy połykaniu. Należy pacjentowi jasno tłumaczyć, że przyjęcie posiłku musi w tym trudnym okresie traktować jak przyjmowanie leków. W szczególnych przypadkach (bardzo nasilonych objawów ubocznych leczenia) istnieją wytyczne kwalifikacji do żywienia sztucznego.

2
Polecamy także
Jak rozmawiać z osobą dotkniętą chorobą nowotworową?
Jak rozmawiać z osobą dotkniętą chorobą nowotworową?
MIĘSAK KAPOSIEGO - nowotwór złośliwy układu naczyniowego
MIĘSAK KAPOSIEGO - nowotwór złośliwy układu naczyniowego
Dziedziczny rak piersi i jajnika. Co musisz wiedzieć o genach BRCA1 i BRCA2
Dziedziczny rak piersi i jajnika. Co musisz wiedzieć o genach BRCA1 i BRCA2
Sprawdź, jakie moga być objawy raka
Sprawdź, jakie moga być objawy raka
Przyczyny nowotworów czyli skąd się bierze rak?
Przyczyny nowotworów czyli skąd się bierze rak?
Nowotwór czy rak? Jak to jest - czy każdy nowotwór to rak?
Nowotwór czy rak? Jak to jest - czy każdy nowotwór to rak?
 
Opinie o suplemencie diety Slimcea
Witam wszystkich. Napiszcie dziewczyny z jakiej wagi chudniecie-jestem ciekawa czy tylko osoby z dużą nadwagą mają fajne szybkie efekty czy osoba z nadwagą 7 kg też?
 
 
NovoSlim, opinie użytkowników
Ja już się nie przejmuję tym co mówią i piszą bo można się zdołować Odchudzam się od dawna i ciągle tylko słyszę od rodziny że kolejna fanaberia a jednocześnie śmiechy jaki to ze mnie pączuś ...
 
 
Jakie zabiegi na zmarszczki?
Moja cera już nie jest taka piękna jak kiedyś :( Jestem po 40, mam widoczne zmarszczki i chciałabym się ich pozbyć. Możecie polecić jakiś dobry zabieg? Jeśli nie chcesz mieć zmarszczek to zmień dietę, bo ...
Autor: natulinka
 
 
Czy istnieje realny sposób powiększenia penisa?
Ja również jestem zadowolony z Penilarge. Do tej pory stosowałem bardzo wiele różnych metod na powiększenie, niektóre obiecywały naprawdę cuda, niemniej żadne ekstendery i ćwiczenia nie pomagały. Strata pieniędzy albo czasu. Właściwie zastanawiałem się nad ...
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Dieta w chorobie – wszystko na temat prawidłowego żywienia osób chorych. Dieta dopasowana do jednostki chorobowej. Prawidłowy sposób odżywiania w przewlekłych chorobach. Diety, które wspomagają proces leczenia. Dieta antyrakowa. Dieta wątrobowa stosowana przy zaburzeniach czynności wątroby. Dieta dla chorych na serce, dieta dla cukrzyków. Dieta lekkostrawna. Diety wspomagające profilaktykę leniwego jelita. Diety dla chorujących na cukrzycę. Dieta w chorobie układu krążenia, dieta w cukrzycy, dieta w chorobie wieńcowej, dieta w chorobie nowotworowej, dieta w chorobie trzustki, dieta w chorobie nerek, dieta w chorobie wrzodowej. Jadłospisy, które dodają siły i energii osobom wracającym do zdrowia. Dieta, które pozwoli szybko wrócić do zdrowia.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.