Smalec gęsi - właściwości i zastosowanie

Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi jest zdrowy. Stosuje się go jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na twarz, na zmarszczki. Ma też inne właściwości zdrowotne, np. obniża poziom cholesterolu. Czy smalec z gęsi jest zdrowy? Gdzie kupić gęsi smalec i jaka jest jego cena?

Smalec gęsi to smalec, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Podobno ten najcenniejszy jest pozyskany z tłuszczu sadełkowego. Smalec gęsi znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi ma liczne właściwości zdrowotne. Czy rzeczywiście smalec gęsi jest zdrowy?

 

Spis treści

  1. Smalec gęsi: właściwości zdrowotne
  2. Smalec gęsi: czy nadaje się do smażenia?
  3. Smalec gęsi: wpływ na cholesterol
  4. Smalec gęsi: zastosowanie
  5. Smalec gęsi: jak zrobić pyszny, domowy smalec?

Smalec gęsi: właściwości zdrowotne

Gęsi smalec to podobno sprawdzony sposób na przeziębienie. Jeśli męczą cię katar i kaszel, a dodatkowo masz podwyższoną temperaturę, rozpuść smalec gęsi z miodem w gorącym mleku i wypij przed snem.

Taką miksturę babcie podawały osobom przeziębionym, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. W lecznictwie ludowym czystym gęsim smalcem smaruje się klatkę piersiową i plecy przed snem. Wówczas rozgrzewa i przynosi ulgę przy uporczywym kaszlu.

W lecznictwie ludowym w zapaleniu oskrzeli należy rozpuścić łyżeczkę smalcu oraz miodu w ok. pół szklanki gorącego mleka. Kuracja schorzenia układu oddechowego polega na piciu takiej ciepłej mikstury od 1 do 3 razy dziennie.

Podobno gęsi smalec jest też skuteczny w leczeniu bólu stawów, bioder oraz kręgosłupa. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów, przy bólach reumatycznych i stawowych, stanach zapalnych oraz niektórych ranach.

Jednak nie ma dowodów naukowych, które potwierdzają te właściwości lecznicze smalcu z gęsi, dlatego nie zaleca się go stosować jako jedynej metody leczenia. W przypadku zapalenia oskrzeli należy skontaktować się z lekarzem.

Smalec gęsi: czy nadaje się do smażenia?

Iza Czajka, dietetyk, autorka książek o zdrowym stylu życia:

Smalec gęsi, podobnie jak masło, ma niską temperaturę topnienia (i dymienia również). Źródła podają od 25-40 stopni (masło topi się w temp. 23 stopni). Skład kwasów tłuszczowych jest bardziej urozmaicony niż smalcu. Więcej jest wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Gęsi smalec zawiera w 100 g ok 30 g kwasów nienasyconych, smalec połowę tego, dlatego ten ostatni jest "lepszy" do smażenia.

Smalec gęsi jest znanym specyfikiem w medycynie ludowej. Mimo wielu jego walorów leczniczych (nieudowodnionych), nie jest on pożądanym składnikiem diety. Jest bardzo kaloryczny i jak pokazały badania kliniczne, tak jak wszystkie tłuszcze zwierzęce sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Smalec gęsi: wpływ na cholesterol

Podobno smalec gęsi obniża poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem nie ma żadnych badań naukowych na temat tych i innych zdrowotnych właściwości tego tłuszczu. To fakt, że gęś ma w porównaniu z innym mięsem zdecydowanie korzystniejszy skład tłuszczów, a więc dużo więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych.

Jednak ogólna zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych w mięsie gęsi jest na tyle duża, że nie można traktować tego mięsa, a tym bardziej smalcu, jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Amatorom gęsi radzi się, by sięgali po ten drób okazjonalnie. Ze smalcu lepiej w ogóle zrezygnować.

Smalec gęsi: zastosowanie

Smalec gęsi jest spożywany przede wszystkim na zimno, np. do pieczywa, bez żadnych dodatków. Smalec gęsi można też przyrządzić z dodatkiem jabłka, majeranku i cebulki.

Należy pamiętać, że tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia!

Za słoiczek gęsiego smalcu o pojemności 300 ml trzeba zapłacić ok. 120-15 zł. Ceny wahają się w zależności od sklepu.

Smalec gęsi: jak zrobić pyszny, domowy smalec?

Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować

Czytaj też:

Posłuchaj, czy smalec z gęsi jest zdrowy. To materiał z cyklu, dobrze posłuchać. Podcasty z poradami.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Tinka
|

Anna Lewandowska pewnie byłaby oburzona, że nie napisaliscie o leczeniu przeziebienia u dzieci poprzez smarowanie ich gęsim smalcem.

Krzych
|

Ale ten tluszcz nie musisz uzywac w takich ilosciach jak masło czy olej do sałatek.
Gesi zawiera tylko 11% frakcji wielonienasyconych i w tym 9,8% to jest omega6. Owszem niekorzystny ten stosunek, ale masz inne korzysci w tym stabilnosc przy obróbce termicznej.

Krzych
|

czyli jak proponujesz, np. siemie lniane zmielone z woda i witamina C ?

Paweł Kowalik
|

Pani Iza Czajka opowiada bzdury. Po pierwsze już dawno udowodniono (tylko się o tym nie mówi), że miażdżyca i choroby serca nie są spowodowane wysokim poziomem cholesterolu! Jest dokładnie odwrotnie - to miażdżyca jest przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu. Cholesterol jest więc skutkiem, a nie przyczyną. Przyczyną jest permanentny niedobór witaminy C w diecie. Powinniśmy jej dostarczać do organizmu minimum 600 mg dziennie, aby zapewnić elastyczność naczyń. Cholesterol zalepia pęknięcia naczyń. Gdyby nie on doszłoby do krwotoku i śmierci, więc cholesterol nas ratuje i sztucznie jego obniżanie statynami to absurd. 80% cholesterolu produkuje wątroba. Produkuje tym więcej im mniej elastyczne są naczynia i więcej pęknięć, które trzeba zasklepić. Polecam książkę dr med. Matthiasa Ratha "Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca tylko my ludzie". Tam jest wszystko wyjaśnione o cholesterolu, miażdżycy i witaminie C.
Co do smalcu gęsiego - smalec wieprzowy ma temperaturę dymienia ok. 220 st. C. Podobnie jest ze smalcem gęsim i bardzo dobrze się on nadaje do smażenia. Ten artykuł to jedna wielka dezinformacja.

Kaliski
|

Ja też lubię z cebulką na chlebku ,pozdrawiam

Tobiasz
|

słuszna uwaga

izraelita
|

my Żydzi tylko ten rodzaj tłuszczu jemy, to z cebulą jemy od dziecka

Martinez
|

Moja babcia, wychowana na gęsim smalcu żyje w dobrym zdrowiu już ponad 90 lat.
Ciekawe ile dożyje autorka tych "porad" skoro radzi że smalec jest ogólnie be...

B17
|

więc odpowiadam Tobie i wszystkim innym odrazu przekaż dalej . olej z Cannabis Sativa ( wszystkie kwasy tłuszczowe a zwłaszcza omeg3 i omega 6 w stosunku1/3 nie wspominając już o całej reszcie niezbędnych składników odżywczych w tym CBD które korzystnie wpływa na nasz układ endokannabinaidowy ale niestety nie na cały dlatego jeszcze lepszym olejem jest olej z Cannabis Indica bo zawiera wszystko to co ten pierwszy i jeszcze oprócz tego THC ( tetrahydrokannabinol) który uzupełnia działanie na ten właśnie układ i nie tylko a co za tym idzie przywraca nam prawidłowy metabolizm poprzez właśnie dostarczenie w odp ilości składników odżywczych oraz przywraca prawidłową pracę układu endokannabinoidowego w shutek czego nasz organizm wraca do zdrowia jeżeli jest chory. Profilaktycznie wystarczy ten pierwszy olej natomiast jeżeli chodzi o choroby nowotworowe nistety nie obejdziemy się bez tego drugiego. oczywiście nie musicie mi wierzyć ale ja sie nie przejmuję bo wszystko można sobie sprawdzić. aha pewnie się doczepicie że nie ma białka tak bardzo ważnego dla organizmu . otóż nasiona konopi zawierają białko i to najwięcej ze wszystkich produktow zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. w 100% może zastąpić białko zwierzęce. Pozdrawiam samodzielnie myślących .

elrolando
|

Tak najlepiej się faszerować tabletkami waszymi bo z tłuszczu gęsiego tylko rolnicy zarobią