SMALEC GĘSI - właściwości i zastosowanie

2017-11-07 14:30 Monika Majewska

Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi jest zdrowy - stosuje się go jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na twarz, na zmarszczki. Podobno ma tez inne właściwości zdrowotne - obniża poziom cholesterolu. Czy smalec z gęsi jest zdrowy? Gdzie kupić gęsi smalec i jaka jest jego cena?

Smalec gęsi to smalec, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Podobno ten najcenniejszy jest pozyskany z tłuszczu sadełkowego. Smalec gęsi znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi ma liczne właściwości zdrowotne. Czy rzeczywiście smalec gęsi jest zdrowy?

Smalec gęsi na kaszel i katar

Gęsi smalec to podobno sprawdzony sposób na przeziębienie. Jeśli męczą cię katar i kaszel, a dodatkowo masz podwyższoną temperaturę, rozpuść smalec gęsi z miodem w gorącym mleku i wypij przed snem. Taką miksturę babcie ze Śląska i podawały osobom przeziębionym, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. W lecznictwie ludowym czystym gęsim smalcem smaruje się klatkę piersiową i plecy przed snem. Wówczas rozgrzewa i przynosi ulgę przy uporczywym kaszlu.

Smalec gęsi na zapalenie oskrzeli

W lecznictwie ludowym w zapaleniu oskrzeli należy rozpuścić łyżeczkę smalcu oraz miodu w ok. pół szklanki gorącego mleka. Kuracja schorzenia układu oddechowego polega na piciu takiej ciepłej mikstury od 1 do 3 razy dziennie.

Podobno gęsi smalec jest też skuteczny w leczeniu bólu stawów, bioder oraz kręgosłupa. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów, przy bólach reumatycznych i stawowych, stanach zapalnych oraz niektórych ranach.

Jednak nie ma dowodów naukowych, które potwierdzają te właściwości lecznicze smalcu z gęsi, dlatego nie zaleca się go stosować jako jedynej metody leczenia. W przypadku zapalenia oskrzeli należy skontaktować się z lekarzem.

Zdaniem eksperta
Iza Czajka, fizjolog żywienia

Czy smalec gęsi jest zdrowy i czy nadaje się do smażenia? Jaka jest jego temperatura dymienia?

mgr Iza Czajka, fizjolog żywienia: smalec gęsi, podobnie jak masło, ma niską temperaturę topnienia (i dymienia również). Źródła podają od 25-40 stopni (masło topi się w temp. 23 stopni). Skład kwasów tłuszczowych jest bardziej urozmaicony niż smalcu. Więcej jest wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Gęsi smalec zawiera w 100 g ok 30 g kwasów nienasyconych, smalec połowę tego, dlatego ten ostatni jest "lepszy" do smażenia. Smalec gęsi jest znanym specyfikiem w medycynie ludowej. Mimo wielu jego walorów leczniczych (nieudowodnionych), nie jest on pożądanym składnikiem diety. Jest bardzo kaloryczny i jak pokazały badania kliniczne, tak jak wszystkie tłuszcze zwierzęce sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Czy gęsi smalec obniża cholesterol?

Podobno smalec gęsi obniża poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem nie ma żadnych badań naukowych na temat tych i innych zdrowotnych właściwości tego tłuszczu. To fakt, że gęś ma w porównaniu z innym mięsem zdecydowanie korzystniejszy skład tłuszczów, a więc dużo więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Jednak ogólna zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych w mięsie gęsi jest na tyle duża, że nie można traktować tego mięsa, a tym bardziej smalcu, jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Amatorom gęsi radzi się, by sięgali po ten drób okazjonalnie. Ze smalcu lepiej w ogóle zrezygnować.

Zdaniem eksperta
Iza Czajka, fizjolog żywienia

Gęsi smalec a cholesterol

Czy to jest prawda, że gęsi smalec obniża poziom złego cholesterolu i czy były robione jakiekolwiek badania związane z tym zagadnieniem?

mgr Iza Czajka, fizjolog żywienia: Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron internetowych farmerów i restauratorów francuskich i angielskich (www.goosefat.co.uk), którzy zachwalają wartości odżywcze i zdrowotne gęsi (niestety, w posiadanych przeze mnie podręcznikach dietetycznych, nie ma opisu walorów zdrowotnych tłuszczów i mięsa gęsiego, ani badań potwierdzających ich szczególne własności).

Według Anglików najsmaczniejsze danie to pieczone ziemniaki ze smalcem gęsim. Wątpię, aby, danie to miało szczególne walory obniżające poziom cholesterolu.

Wszelka obróbka termiczna: pieczenie, smażenie, będzie zmieniać strukturę chemiczną kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconych, co jest szkodliwe dla zdrowia. Odpada smażenie na smalcu gęsim. Musisz też pamiętać, że w dietetyce wszelka przesada jest niezdrowa, a nadmiar w diecie nawet najzdrowszych kwasów tłuszczowych jest szkodliwy i może prowadzić do chorób cywilizacyjnych: otyłości nadciśnienia i niestety miażdżycy.

Zdrowa dieta to dieta urozmaicona zawierająca określoną dla wieku, wzrostu, aktywności ilość kalorii, tłuszczów, białek, węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów. Zachęcam więc, aby od czasu do czasu pozwolić sobie na pieczone mięso gęsi. Jest ono znacznie zasobniejsze w żelazo niż mięso kurczaka.

Smalec gęsi - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić i jaka jest jego cena?

Smalec gęsi jest spożywany przede wszystkim na zimno, np. do pieczywa, bez żadnych dodatków. Smalec gęsi można też przyrządzić z dodatkiem jabłka, majeranku i cebulki.

Należy pamiętać, że tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia!

Za słoiczek gęsiego smalcu o pojemności 300 ml trzeba zapłacić ok 12 zł. Ceny wahają się w zależności od sklepu.

Jak zrobić pyszny, domowy smalec?

Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Paweł Kowalik
|

Pani Iza Czajka opowiada bzdury. Po pierwsze już dawno udowodniono (tylko się o tym nie mówi), że miażdżyca i choroby serca nie są spowodowane wysokim poziomem cholesterolu! Jest dokładnie odwrotnie - to miażdżyca jest przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu. Cholesterol jest więc skutkiem, a nie przyczyną. Przyczyną jest permanentny niedobór witaminy C w diecie. Powinniśmy jej dostarczać do organizmu minimum 600 mg dziennie, aby zapewnić elastyczność naczyń. Cholesterol zalepia pęknięcia naczyń. Gdyby nie on doszłoby do krwotoku i śmierci, więc cholesterol nas ratuje i sztucznie jego obniżanie statynami to absurd. 80% cholesterolu produkuje wątroba. Produkuje tym więcej im mniej elastyczne są naczynia i więcej pęknięć, które trzeba zasklepić. Polecam książkę dr med. Matthiasa Ratha "Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca tylko my ludzie". Tam jest wszystko wyjaśnione o cholesterolu, miażdżycy i witaminie C.
Co do smalcu gęsiego - smalec wieprzowy ma temperaturę dymienia ok. 220 st. C. Podobnie jest ze smalcem gęsim i bardzo dobrze się on nadaje do smażenia. Ten artykuł to jedna wielka dezinformacja.

Kaliski
|

Ja też lubię z cebulką na chlebku ,pozdrawiam

Tobiasz
|

słuszna uwaga

izraelita
|

my Żydzi tylko ten rodzaj tłuszczu jemy, to z cebulą jemy od dziecka

Martinez
|

Moja babcia, wychowana na gęsim smalcu żyje w dobrym zdrowiu już ponad 90 lat.
Ciekawe ile dożyje autorka tych "porad" skoro radzi że smalec jest ogólnie be...

B17
|

więc odpowiadam Tobie i wszystkim innym odrazu przekaż dalej . olej z Cannabis Sativa ( wszystkie kwasy tłuszczowe a zwłaszcza omeg3 i omega 6 w stosunku1/3 nie wspominając już o całej reszcie niezbędnych składników odżywczych w tym CBD które korzystnie wpływa na nasz układ endokannabinaidowy ale niestety nie na cały dlatego jeszcze lepszym olejem jest olej z Cannabis Indica bo zawiera wszystko to co ten pierwszy i jeszcze oprócz tego THC ( tetrahydrokannabinol) który uzupełnia działanie na ten właśnie układ i nie tylko a co za tym idzie przywraca nam prawidłowy metabolizm poprzez właśnie dostarczenie w odp ilości składników odżywczych oraz przywraca prawidłową pracę układu endokannabinoidowego w shutek czego nasz organizm wraca do zdrowia jeżeli jest chory. Profilaktycznie wystarczy ten pierwszy olej natomiast jeżeli chodzi o choroby nowotworowe nistety nie obejdziemy się bez tego drugiego. oczywiście nie musicie mi wierzyć ale ja sie nie przejmuję bo wszystko można sobie sprawdzić. aha pewnie się doczepicie że nie ma białka tak bardzo ważnego dla organizmu . otóż nasiona konopi zawierają białko i to najwięcej ze wszystkich produktow zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. w 100% może zastąpić białko zwierzęce. Pozdrawiam samodzielnie myślących .

elrolando
|

Tak najlepiej się faszerować tabletkami waszymi bo z tłuszczu gęsiego tylko rolnicy zarobią

jon
|

Lekarz niedouczony. Olej lnieny nie obniża cholesterolu. Teoretycznie zawarty w nim ALA może obniżać triglicerydy i podwyższać HDL. Jednak w starszym wieku jego przemiana w aktywny biologicznie kwas DHA mocno zwalnia. Spożywanie dużych ilości ALA z lnu jest jednak problemem, bo ulega on łatwo utlenianu (nawet w temperaturze ciała), a utlenione kwasy tłuszczowe to jeden z czynników powodujących stany zapalne, a więc i miażdżycę. Dlatego spożywając trzeba zadbać o ochronę antyoksydacyjną w diecie.

Bezimienny
|

Olej lniany - duża ilość Omega 6, i tylko ALA która jest prekursorem DHA i EPA(czyl Omegi 3), z ALA powstanie go mało, dużo za mało. Zbyt wiele Omega 6 sprzyja stanom zapalnym, Omega 3 je łagodzi ale co z tego skoro stosunek 6 do 3 jest zły i wywołać może więcej złego niż dobrego.
Twoja lekarka powinna się doedukować. Co do samego cholesterolu - zbijanie go doprowadzi do dużej ilości schorzeń, pogorszy witalność i sprawność umysłowo-fizyczną. Warto poszukać przyczyn podniesienia cholesterolu - np. stanu zapalnego w tętnicach ( cholesterol wysyłany jest tam aby naprawić ścianki ...)

renia
|

jeśli ktoś szuka tłuszczu, który obniży cholesterol to przede wszystkim powinien sięgnąć po olej lniany! moja lekarka poleciła mi stosowanie oleju lnianego tak czesto jak się da (dodaję do każdej sałatki). tylko konieczne musi to być olej który ma dużo omega-3, najlepiej kupić go w aptece i konieczne z lodówki!