Orzechy pekan - właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

2018-06-19 12:30 Marzena Masna, dietetyk

Orzechy pekan mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Orzechy pekan poprawiają funkcje mózgu oraz wpływają korzystnie na serce. Poza tym te charakteryzujące się delikatnym, słodkim i maślanym smakiem orzechy mogą złagodzić objawy PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają orzechy pekan i ile mają kalorii.

Spis treści:

  1. Orzechy pekan - właściwości przeciwnowotworowe
  2. Orzechy pekan - obniżają poziom cholesterolu
  3. Orzechy pekan - poprawiają funkcje mózgu
  4. Orzechy pekan - wartości odżywcze, kalorie
  5. Orzechy pekan - łagodzą objawy PMS
  6. Orzechy pekan - pomagają przy osteoporozie
  7. Orzechy pekan - przeciwwskazania
  8. Orzechy pekan - odchudzanie
  9. Orzechy pekan - stan skóry
  10. Orzechy pekan - cena, gdzie kupić?
  11. Orzechy pekan - zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan to orzechy, których właściwości zdrowotnewartości odżywcze zostały docenione dopiero w Ameryce Północnej pod koniec XV wieku, kiedy zaczęto używać ich do celów kulinarnych.

Z kolei w Europie rozsławił je hiszpański podróżnik Álvar Núñez Cabeza de Vaca.

Angielska nazwa „pecan” oznacza „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.

Dzięki Hiszpanom rozpoczęto uprawy orzechów pekan w południowej Europie, Afryce i Azji.

Obecnie pekany uprawia się głównie w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Australii, Izraelu, Republice Południowej Afryki oraz na mniejszą skalę w Chinach i Argentynie.

Orzechy pekan - właściwości przeciwnowotworowe

Orzechy pekan są bogate w przeciwutleniacze (fenole, proantocyjanidy, hydrolizowalne garbniki, flawonoidy i kwasy fenolowe), które redukują stres oksydacyjny w organizmie i uszkodzenia komórek i tkanek z nim związane.

Orzechy pekan to doskonałe źródło przeciwutleniaczy (posiadają największą ilość polifenoli spośród wszystkich orzechów), dzięki czemu mają znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Uszkodzenia wywołane przez stres oksydacyjny zwiększają częstość występowania chorób serca i nowotworów.

Wykazano, że spożywanie orzechów pekan zwiększa stężenie przeciwutleniaczy we krwi, przyczyniając się do zmiatania wolnych rodników i obniżenia stresu oksydacyjnego.

Tym samym orzechy pekan biorą udział w prewencji chorób serca i nowotworów.

Orzechy pekan - obniżają poziom cholesterolu

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy orzechy pekan mają korzystny wpływ na serce.

Obniżają ciśnienie krwi oraz poprawiają profil lipidowy przez zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto orzechy pekan są źródłem witaminy B1, która wspomaga pracę serca.

Orzechy pekan są głównie źródłem tłuszczu, w przeważającej ilości są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia.

Orzechy pekan ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i magnezu łagodzą przewlekłe stany zapalne, zmniejszając ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Z kolei miedź zawarta w orzechach przyczynia się do redukowania bólu i sztywności stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Orzechy pekan - poprawiają funkcje mózgu

Orzechy pekan, podobnie jak orzechy włoskie, są źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Zawarta w nich miedź zapobiega uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, tym samym zapobiega wystąpieniu choroby Parkinsona i Alzheimera. Ponadto miedź wpływa na szlaki mózgowe obejmujące dopaminę i galaktozę.

Jedz orzechy na zdrowie

Warto wiedzieć

Orzechy pekan - wartości odżywcze, kalorie (100 g)

Wartość kaloryczna - 691 kcal
Białko - 9,17 g
Tłuszcze - 71,97 g

Kwasy tłuszczowe nasycone - 6,18 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone -40,801 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone -21,614 g

Cholesterol - 0,0 mg
Węglowodany -13,86 g
Błonnik -9,6 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor - 277,0  mg (40%)
Potas - 410,0  mg (%)
Sód - 0,0 mg (0%)
Wapń - 70,0 mg  (7%)
Żelazo - 2,53  mg (25%)
Magnez - 121,0 mg (30%)
Cynk - 4,53 mg (41%)
Miedź - 1,2 mg (133%)
Selen - 3,8 µg (7%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,66 mg (51%)
Witamina B2 - 0,13 mg (10%)
Niacyna - 1,167 mg (7%)
Witamina B6 - 0,21 mg (16%)
Foliany - 22 µg (6%)
Witamina - B12 0,0 µg (0%)
Witamina C - 1,1 mg (1%)
Witamina A - 3,0 µg (0,3%)
Witamina E - 1,4 mg (14%)
Witamina D - 0,0 µg (0%)
Witamina K - 3,5 µg (5%)

Orzechy pekan łagodzą objawy PMS

Orzechy pekan są pomocne w walce z objawami PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), takimi jak skurcze i zmiany nastroju.

Składniki takie jak: wapń, mangan, witamina E i witamina B6 zmniejszają uczucie niepokoju, drażliwości i lęku zaś magnez i witamina B1 redukuje liczbę dni, w których pojawia się ból.

Orzechy pekan pomagają przy osteoporozie

Miedź i cynk zawarte w orzechach pekan zwiększają masę kości oraz zmniejszają utratę masy kostnej. Te właściwości mogą być wykorzystane w leczeniu osteoporozy i jej prewencji u kobiet w okresie menopauzalnym.

Polecamy
jesz co lubisz mind

Autor: Time S.A

Czas zatroszczyć się o świetne funkcjonowanie mózgu aż do późnej starości. Skorzystaj z diety MIND JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Codziennie wspieraj swój umysł, poprawiaj pamięć i koncentrację. A do tego ciesz się indywidualnie dobranym menu i stałym kontaktem z doświadczonym dietetykiem.

Warto wiedzieć

Orzechy pekan - przeciwwskazania

Orzechy pekan u niektórych osób mogą powodować reakcje alergiczne. Objawy alergii pojawiają się w ciągu godziny po spożyciu orzechów i są to objawy skórne, obrzęk gardła, wymioty, duszności i zawroty głowy.

Ponadto mogą pojawić się kaszel, świszczący oddech, swędzenie i w krytycznych sytuacjach utrata przytomności.

Orzechy pekan - odchudzanie

Orzechy pekan wspomagają odchudzanie przez zwiększanie uczucia sytości dzięki zawartości obok tłuszczu, białka i błonnika.

Dodatkowo orzechy pobudzają przemianę materii dzięki zawartości miedzi, która bierze udział w reakcjach enzymatycznych, niezbędnych do utrzymania szybkiego metabolizmu.

Orzechy pekan biorą udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Mogą je jeść osoby chore na cukrzycę.

Orzechy pekan - stan skóry

Orzechy pekan są źródłem składników mineralnych i witamin mających korzystny wpływ na skórę, takich jak: cynk, miedź, witamina E, witamina A, kwas foliowy i fosfor.

Witamina A i witamina E zapobiegają wczesnemu starzeniu się skóry i mogą zapobiegać wczesnemu występowaniu zmarszczek i pigmentacji skóry.

Warto wiedzieć

Orzechy pekan - cena, gdzie kupić?

Orzechy pekan można kupić w skorupkach jak i bez. Najlepiej wybierać orzechy o jednolitym rozmiarze i ciężkie, bez oznak pleśni.

Można je kupić w hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością stacjonarnych i internetowych. Cena orzechów waha się od 70 do nawet 150 zł za kilogram.

Orzechy pekan - zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan można jeść na surowo, w formie przekąski, jako dodatek do sałatek, musli, owsianek czy jogurtów. Dodaje się je również do ciast, ciasteczek i deserów.

Świetnie też sprawdzą się jako składniki pesto, na przykład do łososia. Orzechy pekan są też dostępne w formie suszonej, kandyzowanej lub solonej.

Polecany artykuł:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE