Papryczka CHILLI bogata w kapsaicynę służy zdrowiu

2012-01-11 14:54 Na podstawie książki "Zdrowe grzechy" opr. Aneta Grabowska

Warto dodawać do potraw ostre papryczki chili. Bardzo korzystnie wpływają one na serce, obniżają  poziom cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów we krwi. Jakby tego było mało - przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach - zapobiega zatruciom pokarmowym.

Jedzenie ostro przyprawionych potraw dostarcza silnych wrażeń smakowych, a nawet – jak w przypadku papryczek chili – powoduje lekki ból. Jedząc papryczki chili, czujesz dreszcz ryzyka, nie narażając się na żadne szkody. Jest nawet wręcz przeciwnie!

Chili wspomaga odchudzanie

Pikantne przyprawy mogą być pomocne w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili i musztardą przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii (takiego działania nie ma np. imbir).

Właściwości lecznicze papryczki chili

Chili ma też inne zalety. Ostatnie odkrycia wskazują, że oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom, dostarcza niezbędnych witamin i... chłodzi (o dziwo, najwyższe spożycie papryczek chili odnotowuje się w gorącej strefie klimatycznej – ostra przyprawa powoduje obfite pocenie, a pot, parując, pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu). Ponadto chili wyzwala wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że podawana im w odpowiednich dawkach kapsaicyna, aktywny składnik chili, hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejsza jego stężenie we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.

Chili działa przeciwzakrzepowo

Chili prawdopodobnie zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie krążenia. W badaniu przeprowadzonym wśród mieszkańców Tajlandii – kraju, gdzie bardzo rzadko występuje zakrzepica – okazało się, że we krwi osób, które zjadły potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć krótkotrwały efekt przeciwzakrzepowy. Tajski zwyczaj jedzenia papryczek chili do niemal każdego posiłku prawdopodobnie sprzyja regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów.

Ważne

Zawarta w chili kapsaicyna skutecznie zapobiega także zatruciom pokarmowym – o które w ciepłych krajach bardzo łatwo.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Antek
|

U mnie ostatnio chili testujemy powoli. Nie byłam przekonana, ale koleżanka dała mi spróbować chili z Indii. Rewelacyjne w smaku. Myślałam, że w Polsce takich nie dostanę

Jola
|

Mój organizm sam się upomniał o paprykę ostrą, ot tak z dnia na dzień po pierwszej kąpieli w przerębli jako mors. Od tamtego czasu z prawdziwą przyjemnością zjadam marynowane papryczki chili, jalopeno i piri,piri. Smakują mi nadzwyczaj, czyli moj organizm potrzebuje go, a jeżeli przy okazji coś dobrego zrobią to będę szczęśliwa, bo nigdy bym nie zamieniła ich na jakieś kapsułki.

kovallos
|

Przecież to sama przyjemność.

Ola
|

Ja w ubiegłym tygodniu także kupiłam te kapsułki z chili. Co prawda mnie ostry smak nie przeszkadza, a wręcz go bradzo lubię, ale czytałam że samo chili nie da takich efektów jak skoncentrowana dawka i to jeszcze z jakiejś dosyć ostrej odmiany i dlatego się na nie skusiłam. Ciekawa jestem jakie efekty osiągnę po jakimś czasie, głównie zależy mi na zrzuceniu kilogramów, ktoś jeszcze stosował habaicynę i może się wypowieedzieć?

Anka
|

Ja codziennie przyjmuję suszone chili zakapsułkowane żeby nie piekło jak się je, bo nie znoszę tego uczucia. Habaicyna umożliwiła mi korzystanie ze wszystkich dobrodziejstw kapsaicyny bez konieczności cierpienia męczarni przy jej spożywaniu.