Boczniaki - wartości odżywcze. Czy boczniaki są zdrowe?

2018-07-26 11:45 Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.  

Spis treści:

  1. Boczniaki - gdzie rosną? Jak wyglądają?
  2. Boczniaki - wartości odżywcze i właściwości
  3. Boczniaki mogą zastąpić mięso
  4. Boczniaki - jak przyrządzić?

Boczniaki to grzyby bardzo popularne w polskiej kuchni. Nic dziwnego, gdyż mają wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości. Boczniaki to grzyby, które odznaczają się sporą zawartością witamin i składników mineralnych, a dodatkowo zawierają substancję, która ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Boczniaki - gdzie rosną? Jak wyglądają?

Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Tworzą grupy, układając się dachówkowato.

Ich kapelusze (o średnicy 5–15 cm) mają kształt muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej.

Trzon wyrasta asymetrycznie, z boku grzyba.

Na grzybobranie można wybrać się od listopada, a jeśli zima jest łagodna, to nawet i do lutego. Jednak najłatwiej boczniaki kupić, zazwyczaj są w dziale warzywnym, obok pieczarek.

GettyImages-134153015.jpg
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl

Boczniaki - wartości odżywcze i właściwości

Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne.

Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja  100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych.

Największa popularnością cieszą się dwa gatunki: boczniak ostrygowy i cytrynowy.

Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, osobom chorym na cukrzycę spada poziom cukru, u osób z miażdżycą poprawia się stan naczyń krwionośnych.

Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.

Boczniaki mogą zastąpić mięso

Grzyby te mogą świetnie imitować mięso. Boczniaki to znany już i bardzo lubiany wśród wegan substytut… flaczków. Można z nich przyrządzić (po zamarynowaniu i upieczeniu) także kotlety do burgerów.

Boczniaki - jak przyrządzić?

Niestety, boczniaki nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, starsze boczniaki są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu.

Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną).

Jeśli zależy ci, by kapelusze były w całości, najlepiej kup zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Linen
|

Właśnie przed chwilą zjadłam boczniaki smażone - pycha!
Nie przypuszczałam jednak, że są takie zdrowe.
Będą teraz częściej gościć na moim stole!

Ewelina
|

Ja uprawiam boczniaki pierwszy raz na balkonie(w bloku). Od początku marca zjedliśmy 2 kg i dalej rosną. Kupiliśmy balot z grzybnią i tylko podlewam, polecam.

Gosia 09.01.2014
|

witam wszystkich niedowiarków właściwości grzybów wszelakich ja od 10 lat używam tych specyfików w tabletkach napewno działają na odporność poprawiają samopoczucie,ale żeby było widać efekty trzeba zastosować 3-miesięczną kurację z przerwami 2-tygodniowymi 2x1 tabletkę a co do reszty właściwości każdy musi przetestować na sobie polecam i pozdrawiam

Ryszard
|

Boczniak, grzyb na wskroś ok.

Asia
|

jak schabowego - jajko, bułka i na patelnie. przyprawy to sól i pieprz