Co na odporność? 6 skutecznych nawyków, które wprowadzisz od razu

2024-01-08 12:48 Materiał sponsorowany

Okres zimowy to ciężki czas dla układu odpornościowego. Dlatego warto go wzmocnić i ograniczyć ryzyko przeziębienia lub grypy. Co można zastosować na odporność, aby poprawić ją w okresie zimowym oraz przetrwać tę porę roku bez infekcji?

odporność
Autor: materiały prasowe

Domowe i naturalne sposoby na odporność

O odporność warto dbać przez cały rok. Tylko systematycznie budując silny układ odpornościowy, możesz ograniczyć jesienno-zimowe infekcje i cieszyć się dobrym samopoczuciem przez cały rok. Co jest najlepsze na odporność?

Śpij na zdrowie

Organizm, który stale jest zmęczony, ma większą podatność na infekcje. To właśnie podczas snu wzrasta efektywność działania limfocytów T, głównych komórek odpornościowych organizmu1. Aby tak się jednak stało, sen musi być odpowiedniej jakości i wystarczająco długi. Dobowa norma snu dla dorosłego człowieka wynosi około 8 godzin.

Co więcej, spać należy w ciemności i ciszy. Światło będzie zmniejszało poziom melatoniny, a hałas, nawet znany i niezbyt głośny, może prowadzić do skoków adrenaliny w trakcie snu. To z kolei powoduje stres i tym samym wpływa negatywnie na układ odpornościowy2.

Spędzaj czas na świeżym powietrzu

Warto spędzać czas na świeżym powietrzu nawet wtedy, gdy aura nie jest zbyt zachęcająca. Wystawianie się na niekorzystną pogodę pomaga hartować organizm i zwiększać produktywność układu odpornościowego. Dlatego warto codziennie pospacerować nawet przez pół godziny. Zapewni to codzienną dawkę ruchu, który również ma spore znaczenie dla poprawy odporności3.

Nie dla stresu – dbaj o relaks

W sytuacjach stresowych organizm wytwarza kortyzol – hormon stresu, który stawia wszystkie układy w stan gotowości, szykując ciało do ucieczki lub walki. Jego głównym zadaniem jest podnoszenie we krwi poziomu glukozy w momentach zwiększonego zapotrzebowania. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, odpowiadając za reakcję układu immunologicznego. Jednak gdy stres przechodzi w stan przewlekły, kortyzol, dokonuje niekorzystnych zmian w organizmie, utrudniając mu prawidłowe działanie. Chroniczny stres może wpływać na zaburzenia pamięci, sztywnienie mięśni, a także spadek odporności4.

odporność
Autor: materiały prasowe

Dlatego codziennie poświęć chwilę na relaks. Czy to będzie pachnąca kąpiel, chwila z książką czy relaksacyjne ćwiczenia. Może to być cokolwiek, co wprawia w stan spokoju i rozluźnienia, pomagając pozbyć się stresu i uspokoić nerwy.

Zwrot ku naturze – spróbuj ziołowych naparów

Medycyna naturalna, a szczególnie ziołolecznictwo, wracają obecnie do łask. Nic dziwnego – w ziołach znajduje się wiele substancji o korzystnych właściwościach.

  • aloes – obfituje w witaminy, które są silnymi przeciwutleniaczami (A, C, E i witaminy z grupy B). Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, a zawarte w aloesowym soku polisacharydy aktywują do działania makrofagi – komórki, które zjadają napotkane patogeny5.
  • czystek – spora zawartość polifenoli, należących do przeciwutleniaczy sprawia, że stosowanie czystku pomaga w hamowaniu reakcji zapalnych i łagodzenia już istniejących stanów6.
  • dzika róża – jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera również wit. A,E,K i wit z grupy B. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne7.
  • czarny bez – zarówno owoce, jak i kwiaty mają szereg właściwości prozdrowotnych. Oprócz tego, że zawierają antyoksydanty i witaminy, wykazują działanie wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe8.

Pamiętaj, że zioła muszą być spożywane w odpowiednich ilościach, a w przypadku niektórych, mogą pojawiać się przeciwwskazania. Dlatego wcześniej dobrze zapoznaj się z działaniem poszczególnych ziół, a najlepiej skonsultuj to z lekarzem lub farmaceutą, w szczególności, gdy przyjmujesz leki lub chorujesz przewlekle.

odporność
Autor: materiały prasowe

Jedz antyoksydanty, kiszonki i probiotyki

Prawidłowo zbilansowana dieta jest kluczowa dla utrzymania dobrego zdrowia9. Przygotowując organizm do nadchodzącego sezonu grypowego, warto nasycić jadłospis produktami bogatymi w witaminy: A, C, D oraz inne antyoksydanty.

Pomidory, papryki, zielone warzywa liściaste czy jesienne dynie, ale także maliny, porzeczki oraz łatwo dostępne zimą cytrusy – zawierają bogactwo witamin, antyoksydantów i innych związków o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Warto także zwrócić uwagę na kiszonki i produkty poddawane fermentacji. Zawierają one żywe kultury dobrych bakterii, naturalne probiotyki, które wspierają zdrowie układu pokarmowego, przyczyniając się tym samym do poprawy odporności10.

Hartuj się, czyli bierz naprzemienny prysznic

To znany sposób na hartowanie organizmu, który dodatkowo jest łatwy w stosowaniu. Wystarczy pod koniec kąpieli lub prysznica polewać się naprzemiennie ciepłą i zimną wodą. Zacznij od strumieni o podobnej temperaturze, a następnie zwiększaj różnicę między zimnym i ciepłym natryskiem, kończąc taki zabieg prysznicem o temperaturze ciała.

odporność
Autor: materiały prasowe

Co brać na odporność? Kilka słów o suplementacji

Czasem nawet mimo prawidłowego odżywiania, mogą pojawić się trudności w uzupełnieniu zapotrzebowania na niektóre składniki odżywcze. Dzieje się tak np. w sytuacji, gdy unikamy produktów spożywczych, będących naturalnym źródłem danych składników, np. ze względu na preferencje smakowe.

Trudności mogą pojawić się również u osób, które prowadzą np. intensywny tryb życia i mają kłopoty z utrzymaniem dobrze zbilansowanej diety, a także w okresach zwiększonej zachorowalności, gdzie odporność wystawiona jest do cięższej i częstszej walki z patogenami.

Wówczas wsparciem mogą być suplementy diety, takie jak np. Mollers Complex Odporność, których składniki wspomagają odporność organizmu. W suplemencie znajduje się między innymi witamina D3 wspierająca prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Co jeszcze sprawdza się na odporność?

Aby wzmocnić odporność, warto również do swojej codziennej diety wdrożyć probiotyki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit, poprawiającą pracę układu odpornościowego. Warto sięgnąć m.in. po kefir, maślankę czy jogurt.

O odporność trzeba dbać przez cały rok. Tylko silny system odpornościowy poradzi sobie z patogenami i pozwoli cieszyć się zdrowiem oraz dobrą kondycją w okresie jesienno-zimowym!