Witamina H wspiera pracę kluczowego układu. Jej niedobór zobaczysz na skórze
Witamina H jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że organizm jej nie magazynuje. Jednak niektóre bakterie w naszych jelitach mogą ją wytwarzać. Wiele z objawów związanych z niedoborem tej witaminy można dostrzec na skórze. Oto najważniejsze z nich.
Biotyna - witamina H - należy do witamin z grupy B. Nasz organizm potrzebuje biotyny do metabolizowania tłuszczów, węglowodanów i aminokwasów, które są budulcem białka. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że organizm jej nie magazynuje.
Witamina H znajduje się w wielu produktach kosmetycznych, ponieważ jest kluczowa dla wzmocnienia włosów, skóry i paznokci. Biotyna nie jest uważana za witaminę toksyczną i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest jedną z najważniejszych witamin zalecanych kobietom w ciąży.
Objawy niedoboru witaminy H
Biotyna ma także wpływ na tarczycę. Nie uszkadza jej, ale może zaburzać wyniki badań hormonalnych ważnych dla oceny pracy tego narządu. Przyjmowana w dużych dawkach może zaniżać wyniki TSH oraz wartości hormonów FT4, FT3.
Do niedoboru witaminy H dochodzi rzadko. Jednak to nie oznacza, że jest niemożliwy.
Niektóre osoby są szczególnie narażone na niedobór biotyny. Chodzi o pacjentów, którzy z różnych powodów mają problemy ze wchłanianiem składników odżywczych. Należą do nich osoby, które przez długi czas były żywione pozajelitowo, przyjmowały leki przeciwpadaczkowe lub antybiotyki, a także pacjenci cierpiący na chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Objawy niedoboru biotyny obejmują:
- wypadanie włosów,
- suchą, łuszczącą się skóra,
- pękające kąciki ust,
- opuchnięty i bolesny język,
- suchość oczu,
- utrata apetytu,
- zmęczenie,
- bezsenność,
- obniżenie nastroju.
Jeśli zaważasz u siebie podobne objawy, być może brakuje ci witaminy H. Według National Academy of Sciences osoby dorosłe powinny dziennie spożywać 30 mcg biotyny z pożywienia. Kobiety karmiące piersią powinny przyjmować większe dawki witaminy H, czyli 35 mcg.
Źródła witaminy H w diecie
Biotynę można znaleźć w gotowanych jajkach, zwłaszcza w żółtkach jaj. Dobrymi źródłami witaminy H są także orzechy, sardynki, soja i inne rośliny strączkowe takie jak groszek i fasola. Tę witaminę można znaleźć również w kalafiorze i bananach.
Surowe białka jaj zawierają białka zwane awidyną. Awidyna może zakłócać wchłanianie biotyny. Co ważne - obecnie stosowane techniki przetwarzania żywności mogą także niszczyć biotynę, dlatego należy sięgać po mniej przetworzone wersje powyższych produktów.