ACAI: jagody nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne owoców acai

2015-06-11 9:49

Jagody acai zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych, oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych. Jagody acai zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za najlepsze źródło antyutleniaczy. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają jagody acai.

Jagody acai nie tylko na odchudzanie. Jakie właściwości zdrowotne posiadają jagody acai?
Autor: Photos.com Jagody acai nie tylko na odchudzanie. Jakie właściwości zdrowotne posiadają jagody acai?

Spis treści

  1. Jagody acai mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój raka
  2. Jagody acai wspomagają pracę serca
  3. Jagody acai a odchudzanie
  4. Jagody acai - skutki uboczne
  5. Gdzie można kupić owoce acai?

Acai (Euterpe oleracea) - zwane także jagodą palmy brazylijskiej - to owoce pochodzące z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Ich prozdrowotne właściwości w XIX wieku odkryły plemiona amazońskie, które do dziś stosują jagody acai przy biegunce, zwłaszcza na tle pasożytniczym, krwotokach i leczeniu wrzodów. Z kolei Peruwiańczycy stosują zmiażdżone nasiona owoców w celu zwalczania gorączki.

Jagody acai mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój raka

Jagody acai, które wyglądem przypominają borówkę amerykańską, a smakiem jagodę lub czekoladę, zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych (m.in.: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Zawierają także dużą ilość polifenoli (np. kwas elagowy), które także wykazują działanie przeciwutleniające. W związku z tym jagody acai znalazły się na liście ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) - liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści ocenili na ok. 161 400 μmol w jednej uncji (ok. 29 gram). To o wile więcej niż w czerwonych winogronach (ok. 1800 μmol w jednej uncji), które uchodzą za owoce o największym potencjale antyoksydacyjnym.

Jagody acai wspomagają pracę serca

Owoce acai są bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy (z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9) oraz kwas linolowy (z grupy NNKT omega-6). Związki te pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnieść stężenie "dobrego" (HDL) w organizmie, w związki z tym są pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Przyswajanie "złych" tłuszczów hamuje także zawarty w owocach acai błonnik.

Jagody acai a odchudzanie

Jagody acai, dzięki dużej ilości błonnika (16,9 g w 100 g), przyśpieszają przemianę materii oraz proces trawienia. Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Jednak wbrew obiegowej opinii, nie są "lekiem" na otyłość, ponieważ, w przeciwieństwie do innych owoców, są dość kaloryczne (100 g = 80 kalorii). W związku z tym, jedzone w umiarkowanych ilościach, mogą jedynie wspomóc proces odchudzania.

Jagody acai - skutki uboczne

Spożywanie jagód acai w nadmiernej ilości może doprowadzić jedynie do problemów żołądkowo-jelitowych (biegunka, gazy).

Ważne

Jagody acai mogą uczulać!

Jagody acai mogą wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się np. wysypką na skórze oraz trudnościami w oddychaniu. Dlatego przed ich spożyciem należy wykonać próbę uczuleniową.

Gdzie można kupić owoce acai?

W Polsce owoce acai można kupić jedynie w postaci soku lub tabletek. Owoce acai bardzo szybko tracą swoje lecznicze właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu.