Boli cię gardło, unikaj tych 6 produktów. Wśród nich owoc, po który często sięgamy zimą

2022-12-05 15:53

Ból gardła to jeden z objawów przeziębienia lub grypy. Kiedy doskwiera nam ból gardła, niektóre pokarmy mogą sprawiać, że będziemy czuć się jeszcze gorzej. By tego uniknąć, wystarczy w tym czasie nie jeść produktów, które mogą je podrażniać.

Boli cię gardło, unikaj tych 5 produktów. Wśród nich owoc, po który często sięgamy zimą
Autor: Getty Images Boli cię gardło, unikaj tych 5 produktów. Wśród nich owoc, po który często sięgamy zimą

Drapanie w gardle potrafi być uciążliwe. Ale w okresie jesienno-zimowym nietrudno o to, by bolało nas gardło. Ból gardła jest przecież jednym z głównych objawów grypy, przeziębienia, ale także COVID-19.

Zdrowo Odpytani: Lubisz się całować? Ekspert ostrzega przed “chorobą pocałunków”

Te produkty podrażniają gardło

Kiedy gardło jest podrażnione, nawet picie może pogarszać jego stan. Niektóre produkty mogą pozytywnie wpływać na bolące gardło. Eksperci zalecają, by postawić w tym okresie na jogurty, owsianki, lody oraz ciepły - ale nie gorący – bulion z kurczaka.

Lecz z drugiej strony, wiele produktów także zdrowych i zalecanych przed dietetyków, może pogarszać stan naszego gardła. Tych produktów lepiej unikać, kiedy zmagamy się z tym uciążliwym objawem:

  • suche przekąski – chipsy, krakersy, ale także inne tego typu pokarmy mogą powodować jeszcze większy ból gardła, ponieważ ich krawędzie mogą nasilać podrażnienie tej okolicy,
  • owoce cytrusowe – cytryny, pomarańcze i limonki choć są pełne witaminy C, lepiej nie sięgać po nie, gdy boli nas gardło, bo ich charakterystyczna kwaskowatość może je drażnić; lepiej wówczas wycisnąć z cytrusów sok i dodać go wraz z miodem do herbaty,
  • kwaśne sosy – podobnie jak cytrusy, kwaśne pokarmy nie są najlepszym wyborem podczas walki z bólem gardła, ponieważ mogą jeszcze bardziej je podrażniać,
  • pikantne jedzenie – kiedy odczuwamy ból gardła lepiej unikać ostrych potraw, które mogą pogarszać jego stan,
  • twarde jedzenie – twarde krawędzie warzyw takich jak marchew albo seler mogą potęgować ból gardła, dlatego jeśli odczuwamy dyskomfort tej okolicy, lepiej postawić na ich inną wersję, czyli np. warzywne puree,
  • smażone potrawy – szorstka powłoka smażonych potraw nie najlepiej sprawdzi się podczas walki z bólem gardła, więc lepiej je zjeść, kiedy nasz stan się poprawi.