Ciężki COVID-19 rujnuje jelita. „Dysbioza może prowadzić nawet do nowotworów”

2022-02-22 8:38

Badania tkanki jelitowej, pobranej od osób, które zmarły z powodu infekcji koronawirusem wykazały silny wpływ wirusa SARS-CoV-2 na układ odpornościowy jelit. Wyniki badania, którego autorami są naukowcy z londyńskiego King’s College, ukazały się w czasopiśmie „Frontiers in Immunology”.

Ciężki COVID-19 rujnuje jelita. „Dysbioza może prowadzić nawet do nowotworów”
Autor: Getty Images

Naukowcy przebadali próbki tkanek przewodu pokarmowego pobrane od osób, które z powodu COVID-19 zmarły jeszcze w trakcie pierwszej fali pandemii.

Badacze wyjaśniają, że w normalnych warunkach tkanka limfatyczna jelit (GALT) jest podstawowym elementem utrzymującym zdrowie układu odpornościowego tego organu.

Jej częścią są tzw. kępki Peyera – skupiska grudek limfatycznych wypełnione komórkami odpornościowymi, które znajdują się w błonie śluzowej jelita cienkiego. Kępki Peyera są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowych populacji drobnoustrojów bytujących w jelitach, niezbędnych dla właściwej pracy organizmu. Zaobserwowano jednak, że w trakcie ciężkiego przebiegu COVID-19 system kępek Peyera zostaje poważnie zaburzony i ten efekt nie ma związku z wykryciem – bądź nie – cząstek wirusa w jelitach.

Autorzy badania przypominają, że w przebiegu ciężkiego COVID-19 najczęściej odczuwane objawy to wysoka gorączka i problemy z oddychaniem, jednak niektórzy pacjenci mogą również doświadczać objawów jelitowych, w tym biegunki, nudności i wymiotów, co z kolei sugeruje, że wirus zaatakował układ pokarmowy.

Poradnik zdrowie: testy w aptekach.

„Nasze badanie pokazuje, że w ciężkim COVID-19 zakłócone jest działanie kluczowego elementu układu odpornościowego jelit, czyli kępek Peyera. I to niezależnie od tego, czy samo jelito jest zajęte przez SARS-CoV-2, czy też nie” - mówi główna autorka pracy prof. Jo Spencer z King's College London. „Prawdopodobnie właśnie to przyczynia się to do zaburzenia równowagi w populacjach drobnoustrojów jelitowych, do których czasami dochodzi w COVID-19” - dodaje.

Obserwacje próbek pobranych od pacjentów wykazały, że w trakcie COVID-19 zmieniała się struktura i skład komórkowy kępek Peyera - niezależnie od lokalnych poziomów wirusa. Zmiany te obejmowały przede wszystkim zmniejszenie liczby ośrodków namnażania, które normalnie propagują komórki wytwarzające przeciwciała.

Zdaniem badaczy wynikająca z tego słaba odporność lokalna może w efekcie prowadzić do dysbiozy, czyli zubożenia składu mikrobioty jelitowej. Ta zaś może prowadzić do dolegliwości takich jak biegunki, nudności i wymioty, ból brzucha, wzdęcia, utrata apetytu i wagi, a także poważnych chorób: atopowego zapalenia skóry, zespołu jelita wrażliwego, alergii, depresji, nieswoistego zapalenia jelit, otyłości czy nowotworów.