Wiadomo o ile jedzenie niektórych produktów, skraca życie. Hot dog zabiera ci aż 36 minut
Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie Nature Food powinny dać do myślenia. Specjaliści przeanalizowali prawie 6 tys. pokarmów, by uszeregować je według wpływu na zdrowie człowieka i środowisko. Jedna z popularnych przekąsek odbiera nam ponad pół godziny życia. Ale naukowcy uspokajają - inne produkty mogą je wydłużać.
Wiele badań naukowych potwierdza, jak ważny wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy. Choć dla niektórych ludzi jedzenie to czysta przyjemność, musimy pamiętać, jak może wpływać na nasz organizm. Jedna z analiz wykazała, jak niektóre produkty wpływają na długość naszego życia. Specjaliści podzieli produkty na trzy kategorie, które wskazują jaki wpływ na zdrowie i środowisko ma ich spożywanie.
Naukowcy wykorzystali do swoich analiz specjalny indeks żywieniowy - Health Nutritional Index. Indeks został opracowany na podstawie innego dużego badania określającego globalne obciążenie chorobami. Health Nutritional Index określa aspekty związane ze zdrowiem, stylem życia, środowiskiem, a także 15 czynników żywieniowych, dzięki czemu naukowcy są w stanie oszacować ewentualne szkody lub korzyści, jakie powoduje spożywanie konkretnych produktów.
Co warto jeść?
W swoich analizach eksperci chcieli także uwzględnić wpływ jedzenia na środowisko. Korzystając ze specjalnej metody IMPACT World+ mogli oszacować związek żywności z jej produkcją, przetwarzaniem, przygotowaniem, konsumpcją, ilością odpadów, zużyciem wody, wpływem na zdrowie ludzi.
Na tej podstawie zespół badaczy obliczył obciążenie zdrowotne związane ze spożywaniem różnych produktów spożywczych. Naukowcy zdołali obliczyć, że jeden hot dog z mięsną kiełbaską kradnie nam 36 minut życia. Z kolei porcja świeżego ogórka może je wydłużyć prawie o 9 minut.
Produkty podzielono na trzy kategorie: zieloną, żółtą i czerwoną. Kategoria zielona obejmuje produkty, które należy jeść, bo są dobre dla naszego zdrowia i środowiska. Eksperci zaliczyli do nich orzechy, owoce i warzywa z upraw polowych, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, a także niektóre owoce morza.
Żółta kategoria to produkty, z którymi powinniśmy postępować ostrożnie. Należą do nich np. nabiał i drób. Produkty zaliczone do czerwonej kategorii są najbardziej niebezpieczne. Naukowcy zaliczyli do nich przetworzone mięso, które wiąże się z wysokimi kosztami środowiskowymi i żywieniowymi.
Jeden dzień bez mięsa zdziała cuda
Naukowcy zdołali wyliczyć, że wystarczy jeden dzień bez mięsa, by wydłużyć życie o 48 minut. Autorzy badania podkreślają: "Zastąpienie 10 proc. dziennego spożycia wołowiny i przetworzonych mięs różnorodną mieszanką produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych i wybranych owoców morza, może zmniejszyć średnio o jedną trzecią ślad węglowy w diecie konsumenta w USA". - To znacząca poprawa w przypadku tak ograniczonej zmiany diety – dodają eksperci.