Uważaj jak kroisz awokado! Chirurdzy apelują

2020-12-14 12:56

Coraz więcej osób poważnie rani sobie ręce. Powodem jest złe usuwanie pestki awokado. Zamiast łyżki kucharze w domu używają do tego noża, przez co dochodzi do urazów.

Uważaj jak kroisz awokado! Chirurdzy apelują
Autor: Getty Images

O urazie znanym jako „ręka awokado poinformował holenderski związek chirurgów plastycznych. W Holandii zwiększa się odsetek domowych kucharzy, którzy w nieodpowiedni sposób rozcinają smaczny owoc, jakim jest awokado. Większość z nich usuwa twardą pestkę owocu ostrym nożem, który może się ześlizgnąć i tym sposobem zranić dłoń lub palce.

- Często widzimy, że uszkodzone lub nawet przecięte zostały nerwy palców – przekazała Annekatrien van der Kar, chirurg z Amsterdamu. Według niej efektem takiego zranienia może być trwałe uszkodzenie ciała.

Związek chirurgów nie podał dokładnych danych dotyczących tego typu wypadków. Z ich obserwacji wynika, że liczba rośnie urazów wraz z popularnością awokado. Praktycznie w każdym tygodniu chirurg plastyczny przyjmuje pacjentów z ranami odniesionymi przy krojeniu tego owocu.

Wzrost urazów „ręki awokado” jest nie tylko zauważalny w Holandii. Jak poinformował związek, w Stanach Zjednoczonych rocznie notuje się 8 tys. skaleczeń i obrażeń związanych z krojeniem awokado.

Dlatego lekarze apelują o większą ostrożność podczas przygotowywania posiłków i usuwanie pestki awokado łyżką, a nie nożem. Zaproponowali, by producenci i pracownicy supermarketów umieszczali na opakowaniach tych owoców ostrzeżenie przed potencjalnym skaleczeniem, co mogłoby „zmniejszyć falę pacjentów”.

Źródło: PAP

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Którym owocem egzotycznym jesteś?
Pytanie 1 z 8
Gdzie chciałbyś spędzić wakacje?
Zdjęcie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki