Uważaj jak kroisz awokado! Chirurdzy apelują
Coraz więcej osób poważnie rani sobie ręce. Powodem jest złe usuwanie pestki awokado. Zamiast łyżki kucharze w domu używają do tego noża, przez co dochodzi do urazów.
O urazie znanym jako „ręka awokado” poinformował holenderski związek chirurgów plastycznych. W Holandii zwiększa się odsetek domowych kucharzy, którzy w nieodpowiedni sposób rozcinają smaczny owoc, jakim jest awokado. Większość z nich usuwa twardą pestkę owocu ostrym nożem, który może się ześlizgnąć i tym sposobem zranić dłoń lub palce.
- Często widzimy, że uszkodzone lub nawet przecięte zostały nerwy palców – przekazała Annekatrien van der Kar, chirurg z Amsterdamu. Według niej efektem takiego zranienia może być trwałe uszkodzenie ciała.
Związek chirurgów nie podał dokładnych danych dotyczących tego typu wypadków. Z ich obserwacji wynika, że liczba rośnie urazów wraz z popularnością awokado. Praktycznie w każdym tygodniu chirurg plastyczny przyjmuje pacjentów z ranami odniesionymi przy krojeniu tego owocu.
Wzrost urazów „ręki awokado” jest nie tylko zauważalny w Holandii. Jak poinformował związek, w Stanach Zjednoczonych rocznie notuje się 8 tys. skaleczeń i obrażeń związanych z krojeniem awokado.
Dlatego lekarze apelują o większą ostrożność podczas przygotowywania posiłków i usuwanie pestki awokado łyżką, a nie nożem. Zaproponowali, by producenci i pracownicy supermarketów umieszczali na opakowaniach tych owoców ostrzeżenie przed potencjalnym skaleczeniem, co mogłoby „zmniejszyć falę pacjentów”.
Źródło: PAP
Polecany artykuł: