Ten produkt powinno się pić przy dnie moczanowej. Tylko o określonej porze dnia
Ponad 400 tys. Polaków cierpi obecnie na dnę moczanową, zwaną inaczej artretyzmem lub podagrą, która wywołuje wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. Jej charakterystycznymi objawami są bardzo dotkliwe bóle oraz silnie zniekształcone stawy, a także gorączka, dreszcze i bezsenność. W skrajnych przypadkach ta choroba może prowadzić do całkowitego upośledzenia narządu ruchu. Niezwykle ważne jest w tym schorzeniu stosowanie odpowiedniej diety, która eliminuje nadmiar związków purynowych. Ekspert radzi, jaki produkt warto wprowadzić do menu w celu złagodzenia dolegliwości bólowych.
Powszechnie wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Odpowiednia dieta ma szczególnie znaczenie w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia większości chorób cywilizacyjnych. Jeśli chodzi o dnę moczanową (inaczej artretyzm lub podagrę), to prawidłowe i zbilansowane żywienie jest sprawą priorytetową. Ta choroba, to nic innego, jak zapalenie stawów powodowane przez kryształki kwasu moczowego, które odkładają się nie tylko w stawach, ale i ścięgnach czy nawet nerkach. Może ona dotyczyć różnych stawów, ale najczęściej jest to jednak dna moczanowa palca stopy (stawu śródstopno-paliczkowego palucha). Dotyka głównie mężczyzn w średnim i starszym wieku oraz kobiet w okresie menopauzy.
To schorzenie objawia się m.in. nagłymi, silnymi atakami bólu, zaczerwienieniem i tkliwością stawów, gorączką czy dreszczami. Najczęściej ból stawów pojawia się w nocy lub wcześnie rano i może trwać nawet kilka godzin. Symptomy dny moczanowej są bardzo uciążliwe, a żeby ich uniknąć, istotna jest odpowiednia modyfikacja sposobu żywienia.
Produkt dozwolony w diecie na dnę moczanową
Dieta w dnie moczanowej ma kluczowe znaczenie. Ma ona na celu obniżenie kwasu moczowego we krwi. W tym wszystkim ważną rolę odgrywa prawidłowy dobór produktów spożywczych. Sas Parsad, założyciel spółki medycznej The Gut Co, powiedział, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dzięki swojemu wyjątkowemu składowi, wykazuje działanie przeciwzapalne. Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera również witaminy A, D, E oraz K.
Jak zaznaczył ekspert, ten produkt przy dnie moczanowej należy spożywać o określonej porze dnia, aby zmaksymalizować korzyści. - Najlepiej oliwę z oliwek pić rano, ponieważ wtedy jest łatwiej wchłaniania przez bakterie w jelitach. Wystarczy 15 ml. Można dodać kilka kropel soku z cytryny, co sprawi, że będzie miała lepszy smak - dodał.
Jagody są też dobre na bolące stawy
Parsad wskazał jeszcze kilka produktów, które mogą łagodzić objawy tej choroby. - Ból stawów jest zwykle objawem stanu zapalnego w organizmie, więc, aby temu zapobiec, warto sięgać po konkretne produkty. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może łagodzić stany zapalne w organizmie, poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych – wyjaśnił.
Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie (np. tuńczyk, łosoś, sardynki), orzechy oraz nasiona lnu.– Przeciwutleniacze w kolorowych owocach mogą również pomóc zmniejszyć ból stawów. Jagody są szczególnie bogate we flawonoidy, zatem są świetnym produktem, który poradzi sobie z bolącymi stawami – wskazał ekspert.
Polecany artykuł: