Powszechnie wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Odpowiednia dieta ma szczególnie znaczenie w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia większości chorób cywilizacyjnych. Jeśli chodzi o dnę moczanową (inaczej artretyzm lub podagrę), to prawidłowe i zbilansowane żywienie jest sprawą priorytetową. Ta choroba, to nic innego, jak zapalenie stawów powodowane przez kryształki kwasu moczowego, które odkładają się nie tylko w stawach, ale i ścięgnach czy nawet nerkach. Może ona dotyczyć różnych stawów, ale najczęściej jest to jednak dna moczanowa palca stopy (stawu śródstopno-paliczkowego palucha). Dotyka głównie mężczyzn w średnim i starszym wieku oraz kobiet w okresie menopauzy.
To schorzenie objawia się m.in. nagłymi, silnymi atakami bólu, zaczerwienieniem i tkliwością stawów, gorączką czy dreszczami. Najczęściej ból stawów pojawia się w nocy lub wcześnie rano i może trwać nawet kilka godzin. Symptomy dny moczanowej są bardzo uciążliwe, a żeby ich uniknąć, istotna jest odpowiednia modyfikacja sposobu żywienia.
Produkt dozwolony w diecie na dnę moczanową
Dieta w dnie moczanowej ma kluczowe znaczenie. Ma ona na celu obniżenie kwasu moczowego we krwi. W tym wszystkim ważną rolę odgrywa prawidłowy dobór produktów spożywczych. Sas Parsad, założyciel spółki medycznej The Gut Co, powiedział, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dzięki swojemu wyjątkowemu składowi, wykazuje działanie przeciwzapalne. Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera również witaminy A, D, E oraz K.
Jak zaznaczył ekspert, ten produkt przy dnie moczanowej należy spożywać o określonej porze dnia, aby zmaksymalizować korzyści. - Najlepiej oliwę z oliwek pić rano, ponieważ wtedy jest łatwiej wchłaniania przez bakterie w jelitach. Wystarczy 15 ml. Można dodać kilka kropel soku z cytryny, co sprawi, że będzie miała lepszy smak - dodał.
Jagody są też dobre na bolące stawy
Parsad wskazał jeszcze kilka produktów, które mogą łagodzić objawy tej choroby. - Ból stawów jest zwykle objawem stanu zapalnego w organizmie, więc, aby temu zapobiec, warto sięgać po konkretne produkty. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może łagodzić stany zapalne w organizmie, poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych – wyjaśnił.
Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie (np. tuńczyk, łosoś, sardynki), orzechy oraz nasiona lnu.– Przeciwutleniacze w kolorowych owocach mogą również pomóc zmniejszyć ból stawów. Jagody są szczególnie bogate we flawonoidy, zatem są świetnym produktem, który poradzi sobie z bolącymi stawami – wskazał ekspert.
Polecany artykuł: