Te owoce mogą zapobiec czerniakowi? Chronią skórę przed promieniowaniem UV
Ostatnie upały mogą przyczyniać się do występowania nowotworów skóry. Dlatego naukowcy i lekarze wciąż apelują, aby osłaniać ciało przed nadmiernym działaniem promieniu UV. Kremy z filtrem są bardzo pomocne, ale pewien owoc może nas chronić od środka.
Czerniak to inaczej rak skóry. Obserwowanie organizmu jest kluczowe, aby w sytuacji, gdy pojawi się zmiana zareagować w odpowiednim momencie. Dzięki temu rokowania rozwoju choroby dają szansę nawet na całkowite wyleczenie. Nie od dziś wiadomo jednak, że lepiej zapobiegać, niż zapaść na chorobę. Dlatego, warto sięgać po dietę bogatą w winogrona.
Winogrona chronią przed czerniakiem? Badania naukowe zaskakują
Naukowcy nieustannie poszukują leków na nowotwory oraz rozwiązań, które pozwolą uchronić się przed zachorowaniem. Prowadzone analizy pozwalają dokonywać kolejnych odkryć, a jednym z nich jest wpływ winogron na skórę w kontekście występowania czerniaka.
Z najnowszych ustaleń wynika, że winogrona mają zdolność ochrony skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi ekspozycją na promieniowanie UV. W badaniu wzięło udział 29 ochotników, którzy przez 14 dni codziennie spożywali nieco ponad dwie filiżanki winogron.
Wyniki wykazały, że ta praktyka zwiększyła odporność skóry na oparzenia słoneczne. Co więcej, udowodniono, że istnieje korelacja pomiędzy skórą a jelitami. Polifenole zawarte w owocach wpłynęły na mikrobiom badanych, dzięki czemu zyskali dodatkową ochronę.
Winogrona pod lupą, czyli jak owoce chronią przed czerniakiem?
Grupa badanych została poddana weryfikacji pod kątem działania promieni UV na skórę. Mierzono reakcję na światło zarówno przed spożyciem winogron jak i 14 dni po owocowej kuracji. U jednej trzeciej badanych zaobserwowano odporność na promieniowanie UV po spożyciu winogron, a sami badani dostrzegli, że odczuli zmianę w mikrobiomie.
Zaskakującym odkryciem był fakt, że wśród badanych, u których stwierdzono zwiększoną ochronę na fotouszkodzenia stan utrzymywał się nawet przez kolejne cztery miesiące po zakończonej kuracji. Ten przełom pozwala dostrzec, że istnieje ścisła korelacja pomiędzy osią jelitowo-skórną a odpornością na szkodliwe działanie promieni UV w tym występowanie czerniaka, czyli raka skóry.