Salmonella w polskim drobiu i jajkach. Już ponad 200 osób z objawami
W Wielkiej Brytanii doszło do masowego zatrucia bakterią Salmonella enterica. Źródłem problemu ma być mięso oraz jaja polskiego pochodzenia. Odpowiednie służby wystosowały do konsumentów ważne ostrzeżenie.
![Salmonella w polskim drobiu i jajkach. Już ponad 200 osób z objawami](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-i1gk-vVw9-Hofe_salmonella-w-polskim-drobiu-i-jajkach-juz-ponad-200-osob-z-objawami-664x442.jpg)
Sytuacja jest poważna, Food Standards Agency (FSA) i UK Health Security Agency (UKHSA) ostrzegają ludzi, aby zachowali ostrożność podczas obróbki i gotowania mięsa z kurczaka oraz jaj. Dodatkową czujność powinna wywołać informacja, że produkty pochodzą z Polski.
Zatrucie salmonellą. 200 przypadków w Wielkiej Brytanii
Brytyjskie media informują, że Food Standards Agency (FSA) bada niedawny wzrost liczby przypadków salmonellozy. Wiele wskazuje na to, że zakażenia związane są ze spożyciem drobiu i jaj importowanych z Polski.
- Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystanych w posiłkach w restauracjach i kawiarniach. W związku z tym zwracamy się do władz lokalnych o przypomnienie firmom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych - mówi Tina Potter, szefowa ds. incydentów w FSA.
Jak informuje portal “Sky News” FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i UE, aby upewnić się, że podjęto kroki w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski.
Jak ustrzec się przed salmonellozą? Pamiętaj o kilku zasadach
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) przekazała ważne wskazówki dotyczące postępowania z żywnością w celu uniknięcia zatrucia.
Należy przestrzegać instrukcji przechowywania na etykiecie produktu, w tym czasu i temperatury gotowania. Pod żadnym pozorem nie wolno ponownie mrozić rozmrożonej wcześniej żywności, jeżeli wcześniej nie została oddana obróbce termicznej.
Kluczowa jest również higiena. Bakterię znajdziemy zarówno na skorupkach jajek, jak i opakowaniu, może występować także na powierzchni surowego mięsa drobiowego. Dotykając jajek oraz opakowań, w których są sprzedawane, a także drobiu, należy za każdym razem dokładnie umyć ręce ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Należy również starannie oczyścić blaty, deski i inne powierzchnie, na których znajdował się choć jeden z wymienionych produktów.
Salmonelloza jest bardzo dotkliwą formą zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się nawet po 8 godzinach od kontaktu z bakterią i należą do nich takie dolegliwości jak:
- ból brzucha,
- gorączka,
- bóle głowy,
- wymioty,
- biegunka.
Najczęściej jednak salmonella daje o sobie znać z opóźnieniem. Duża część pacjentów zgłasza, że wymienione symptomy pojawiają się od 18 do 24 godzin po kontakcie z patogenem. Należy wówczas niezwłocznie udać się na Szpitalny Oddział Ratunkowy.