Salmonella na skorupkach jajek z popularnej sieci sklepów. Ostrzeżenie GIS

2021-11-19 9:56

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie o obecności bakterii rodzaju Salmonella na skorupkach jajek. Chodzi o produkt „Moja Kurka” wyprodukowany dla Jeronimo Martins przez firmę OVOVITA ze Rzgowa oraz partię „Jaj Królewskich” z Fermy Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda z Żyrakowa.

Salmonella na skorupkach jajek z popularnej sieci sklepów. Ostrzeżenie GIS
Autor: Getty Images

W oficjalnym komunikacie GIS zaznaczył, że spożycie tych produktów bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Jajka – zdrowie w skorupce

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu: „Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L” o numerze partii „POW12 20.11” i kodzie na skorupkach jaj „1PL 10161326”. Wyprodukowany został dla Biedronki w Kostrzynie z datą ważności spożycia do 20 listopada 2021 r.

Po otrzymaniu tej informacji zakład pakowania jaj rozpoczął wycofywanie danej partii z obrotu. W fermie przeprowadzono kontrolę wewnętrzną. Nie stwierdzono żadnych niezgodności. Wszczęto dalsze postępowanie w celu wyjaśniania tej sprawy. Obecnie zarówno ferma, jak i zakład pakowania są pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Wycofanie też partii „Jaj Królewskich”

Komunikat GIS odnosi się również do partii produktu „Jaj Królewskich” wprowadzonego do obrotu przez „Fermę Drobiu – Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192”. Jaja pochodzą one z chowu klatkowego klasy M o numerze partii „25.10.2021”, kodzie na skorupkach jaj „3 PL 04141303”. Mają datę spożycia do 27 listopada 2021 r.

Sonda
Czy stosujesz dietę?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki