Pomaga schudnąć i chroni przed cukrzycą. Dieta idealna?
Wyniki nowych badań sugerują, że podwyższony poziom greliny, czyli hormonu wpływającego na stymulację apetytu, indukowany dietą może pomóc w utracie tłuszczu i poprawić wrażliwość na insulinę, szczególnie u mężczyzn. Który jadłospis dał najlepsze rezultaty?
Naukowcy skupili się w swoich analizach na zbadaniu dynamiki poziomu greliny na czczo (FGL) oraz innych objawów związanych z otyłością podczas utraty wagi. W tym celu dokonali analizy badania klinicznego, w którym losowo przydzielili uczestników z otyłością brzuszną lub dyslipidemią do jednej z trzech diet, czyli planu żywieniowego opartego na wytycznych dt. zdrowego odżywiania (HDG), diety śródziemnomorskiej (MED) lub diety green-MED.
Każda z grup łączyła zdrowe odżywianie z aktywnością fizyczną. Diety MED były do siebie podobne – obie było niskokaloryczne i zawierały dawkę 28 g dziennie orzechów włoskich. Grupa, która przebywała na diecie green-MED, spożywała więcej warzyw liściastych, także w formie zdrowych koktajli i nie zawierała czerwonego mięsa.
Po 18 miesiącach za pomocą rezonansu magnetycznego zmierzono poziom greliny i oszacowano zapas tkanki tłuszczowej. Badania wykazały, że spośród 294 uczestników niższe wartości FGL były powiązane z niekorzystnymi parametrami kardiometabolicznymi takimi jak wyższa trzewna tkanka tłuszczowa, ciśnienie krwi, poziom leptyny oraz wewnątrzwątrobowa zawartość tłuszczu. Po 1,5 roku umiarkowanej i podobnej utraty masy ciała, poziom FGL wzrósł odpowiednio o:
- 1,3 proc. w grupie na zdrowej diecie,
- 5,4 proc. w grupie na diecie śródziemnomorskiej,
- 10,5 proc. w grupie z dietą green-MED.
Analiza ze względu na płeć wykazała, że u mężczyzn podwyższenie poziomu greliny wywołało korzystne zmiany w regresji trzewnej tkanki tłuszczowej oraz profilu insulinooporności. Naukowcy twierdzą, że wzrost tego hormonu wywołany dietą może korzystnie wpłynąć na wrażliwość organizmu na insulinę, a także na regresję trzewnej tkanki tłuszczowej, szczególnie u panów. Ich odkrycia sugerują również, że wyższy poziom greliny, także po utracie wagi, może zmniejszać ryzyko cukrzycy i innych chorób metabolicznych.