Otyłość dziecięca związana z niezdrową dietą matki przed ciążą

2021-12-23 9:01

Wskaźniki otyłości u dzieci rosną na całym świecie, co ma niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Szacuje się, że na całym świecie 124 miliony dzieci i nastolatków w wieku szkolnym cierpi na otyłość, co stanowi znaczny wzrost w porównaniu z 11 milionami w latach 70. Nowe badania prowadzone przez University of Southampton pokazują, że wspieranie kobiet w zdrowej diecie przed ciążą może zmniejszyć ryzyko otyłości u ich dzieci.

otyłość u dzieci
Autor: Getty Images

Dzieci otyłe częściej są otyłymi dorosłymi. Niezdrowe diety są ważnym czynnikiem powodującym otyłość, a w rezultacie niosą za sobą poważne konsekwencje dla zdrowia.

Nowe badania przeprowadzone przez dr Sarah Crozier, profesor nadzwyczajną epidemiologii statystycznej na Uniwersytecie w Southampton, wykazały, że dzieci w wieku ośmiu lub dziewięciu lat były bardziej narażone na otyłość, jeśli ich matka nie dbała o dietę podczas ciąży i przed nią. 

Gadaj Zdrów: Prof. Tarnowski: "Ludzie nie rozumieją, że skoro otyłość jest śmiertelna, to i leczenie nie jest lekkie"

Naukowcy przeanalizowali dane na temat diety pochodzące od prawie 3 tys. matek i ich dzieci, które brały udział w ankiecie kobiet w Southampton w Wielkiej Brytanii. Było to długoterminowe badanie, którego celem było prześledzenie ich stanu zdrowia.

Pytania dotyczyły diety matki przed zajściem w ciążę oraz w 11. i 34. tygodniu ciąży. Pytali także o to, co dziecko jadło w wieku sześciu miesięcy, roku, trzech lat, sześciu do siedmiu lat i ośmiu do dziewięciu lat. Zebrane informacje wykorzystano do oceny jakości diety każdej z par.

Młodsze matki, które miały niższe wykształcenie, paliły i miały wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) przed zajściem w ciążę, zwykle znajdowały się w grupie gorszej diety ze swoim dzieckiem.

Kiedy dzieci miały od ośmiu do dziewięciu lat, naukowcy ocenili ilość tkanki tłuszczowej w ich ciałach za pomocą skanu absorpcjometrii rentgenowskiej o podwójnej energii (DXA). Obliczyli również BMI dziecka.

Wyniki opublikowane w International Journal of Obesity wykazały, że jeśli para matka-dziecko znajdowała się w grupie o niższej jakości diety, było to związane z tym, że dziecko miało wyższy procent DXA tkanki tłuszczowej i BMI w wieku ośmiu lub dziewięciu lat.

Dr Crozier z Uniwersytetu w Southampton powiedział, że „Otyłość dziecięca jest w Wielkiej Brytanii istotnym i rosnącym problemem, powodującym długotrwałe problemy zdrowotne, które sięgają nawet dorosłości". Dodał także, że czas przed zajściem w ciążę oraz w trakcie ciąży jest najlepszym momentem, aby zadbać o prawidłową, zdrową dietę.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki