Niewielkie ilości alkoholu nie szkodzą? Badania pokazały, co robią z wątrobą
Niewielka ilość wypitego alkoholu sieje spustoszenie w wątrobie – uważają amerykańscy naukowcy z Boston University School of Medicine. Swoim odkryciem pochwalili się na łamach czasopisma "Clinical Gastroenterology and Hepatology".
Codzienne spożywanie lampki wina do kolacji, wydaje się niewinnym i nieszkodliwym nawykiem. Według najnowszego badania małe ilości wypijanego alkoholu mogą jednak odbić się na naszym zdrowiu, szczególnie niekorzystnie wpływając na kondycję wątroby. Jest to wynik analizy, jaką przeprowadził zespół amerykańskich naukowców z Boston University School of Medicine.
Uczeni wskazali na definicję "umiarkowanego picia", czyli chodzi o spożywanie nie więcej niż dwóch drinków dziennie przez mężczyzn, a jednego drinka przez kobiety.
Wpływ niewielkiej ilości alkoholu na wątrobę
Uczeni prześledzili informację dotyczące stanu zdrowia 2629 uczestników. W ramach tej obserwacji ochotnicy musieli opisać swoje nawyki związane ze spożywaniem alkoholu, a później każdy z nich był poddaniu elastrografii wątroby. To badanie pozwoliło w sposób nieinwazyjny określić stopień włóknienia wątroby w skali METAVIR.
Po wnikliwej analizie badacze wywnioskowali, że różne nawyki związane z piciem alkoholu, w tym umiarkowane spożycie, może doprowadzić do zwłóknienia wątroby, czyli zaburzenia, w którym hepatocyty są stopniowo zastępowane włóknami tkanki łącznej. Zmiany, które występują w tym organie na skutek spożywania alkoholu, mogą przybrać najgroźniejszą postać niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (w skrócie NASH).
Alkohol rujnuje wątrobę
Najnowsze doniesienia naukowe skomentowała współautorka tej analizy, mgr Michelle T. Long. Jej zdaniem to odkrycie powinno zachęcić jak największe osób do znacznego ograniczenia spożycia alkoholu.
Jak wyjaśniła dietetyczka dr Dana Ellis Hunnes w rozmowie dla portalu Eat This Much, alkohol dostarcza setki dodatkowych kalorii do organizmu. "Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest związana ze zbyt dużą ilością tłuszczu trzewnego i kalorii oraz wytwarzaniem stresu oksydacyjnego w wątrobie. To prowadzi do poważnych stanów zapalnych i bliznowacenia wątroby" – dodała.
Amerykańscy naukowcy planują przeprowadzić kolejne badania po to, by zweryfikować dogłębniej wysuniętą tezę.