Nie żyje jedna z najstarszych Polek. Pani Rozalia miała 108 lat
W Jaśle, skąd pochodziła Pani Rozalia Dyczyńska, znali ją wszyscy. Była najstarszą mieszkanką tego miasta i jedną z dziesięciorga najstarszych osób w Polsce. Niestety, kobieta zmarła w wieku 108 lat.
Rozalia Dyczyńska był jedną z najstarszych kobiet w Polsce
W chwili śmierci pani Rozalia miała 108 lat. Była najstarszą mieszkanką Jasła. Z relacji z jej setnych urodzin, które obchodzono hucznie 8 lat temu, wynika, że kobieta była niezwykle pogodna. Pani Rozalia miała imponujące poczucie humoru i jak wielu seniorów, lubiła wracać pamięcią do dawnych czasów. Zapytana o to, co najbardziej lubi robić, odpowiedziała bez namysłu, że uwielbia gotować.
Obecnie najstarszą osobą w Polsce jest pani Józefa Ciesielska. Kobieta w tym roku obchodziła swoje 111 urodziny.
Przepis na długie życie
Naukowcy z Johns Hopkins University przeprowadzili badanie, w którym udział brało 6200 kobiet i mężczyzn. W ciągu 8 lat u ochotników, którzy skorzystali z czterech rad, udało się zmniejszyć ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny aż o 80 proc.
Na tej podstawie eksperci stworzyli cztery kluczowe czynniki, które pozwolą żyć dłużej, czyli:
- Rezygnacja z palenia. Naukowcy podkreślają, że choć najlepszym wyborem jest zastosowanie wszystkich trzech zmian w swoim życiu, gdyby musieli wybrać jeden, to ten jest najistotniejszy. Palenie negatywnie wpływa na układ krążenia i zdrowie płuc. Palacze są również bardziej narażeni na rozwój wielu nowotworów oraz udar mózgu.
- Utrzymanie prawidłowej masy ciała. Z analizy ekspertów wynika, że najzdrowsze osoby, które brały udział w badaniach, miały wskaźnik masy ciała (BMI) poniżej 25.
- Aktywność fizyczna. Eksperci radzą, by celować w ok. 30 minut aktywności fizycznej w ciągu dnia. By to ułatwić, proponują krótkie, 10-minutowe okresy aktywności, czyli trzy spacery – rano, w porze lunchu i po kolacji.
- Lepsze wybory żywieniowe. Tutaj naukowcy nie mają wątpliwości. Najlepsze wyniki w badaniu, otrzymały osoby, które stosowały dietę śródziemnomorską. Ten jadłospis składa się głównie ze świeżych owoców i warzyw, orzechów, zdrowych tłuszczów takich jak oliwa z oliwek, pełnoziarnistych węglowodanów, ryb i ograniczenia czerwonego mięsa.