Kawa i herbata mogą wydłużyć życie? Poznaj idealne proporcje

2025-10-06 14:59

Sięganie po filiżankę kawy czy herbaty to dla wielu nieodłączny element dnia. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że to właśnie te napoje są kluczem do prawidłowego nawodnienia organizmu, a co więcej, mogą wydłużyć życie. Cały sekret tkwi jednak w ich zaskakującej proporcji, która ma fundamentalne znaczenie dla ochrony przed groźnymi chorobami.

Kawa i herbata na drewnianym tle symbolizujące idealne proporcje napojów, które mogą wydłużyć życie. Przygotowane filiżanki kawy i herbaty ziarenka kawy oraz suszone zioła, otoczone paprociami i stokrotkami, jak czytać na Poradnik Zdrowie.
Autor: karandaev Kawa i herbata na drewnianym tle symbolizujące idealne proporcje napojów, które mogą wydłużyć życie. Przygotowane filiżanki kawy i herbaty ziarenka kawy oraz suszone zioła, otoczone paprociami i stokrotkami, jak czytać na Poradnik Zdrowie.
  • Analiza danych z badania ponad 182 tysięcy osób ujawnia, że picie 7-8 filiżanek napojów dziennie (wliczając w to wodę, kawę i herbatę) redukuje ryzyko zgonu o 28%
  • Kluczem do dłuższego życia jest nie tylko ilość płynów, ale zaskakująca proporcja kawy do herbaty
  • Badanie opublikowane w „British Journal of Nutrition” wskazuje, że odpowiednia kombinacja kawy i herbaty zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób płuc aż o 72%
  • Nawet połowa ludzi na świecie może być niedostatecznie nawodniona, co radykalnie przyspiesza biologiczne starzenie
  • Eksperci NIH dowodzą, że złe nawodnienie zwiększa ryzyko rozwoju demencji, cukrzycy i niewydolności serca o 64%

Pijesz za mało? Ten błąd zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci i chorób przewlekłych

Niewiele codziennych nawyków ma tak duże znaczenie dla naszego zdrowia, jak dbanie o odpowiednie nawodnienie. Potwierdza to obszerna analiza opublikowana na łamach „British Journal of Nutrition”, która objęła dane ponad 182 tysięcy dorosłych. W trakcie trwającej średnio 13 lat obserwacji naukowcy odkryli, że osoby pijące łącznie 7–8 filiżanek napojów dziennie, takich jak woda, kawa i herbata, miały o 28% niższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami, które wypijały mniej niż cztery filiżanki .

Jak podkreśla serwis Medical News Today, badacze wzięli pod uwagę wiele innych czynników, jak styl życia czy ogólna dieta, co sprawia, że te wnioski są jeszcze bardziej wiarygodne.

To nie pierwsze doniesienia naukowe, które podkreślają, jak ważne jest regularne picie płynów. Wyniki badania Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) opublikowane w czasopiśmie „eBioMedicine”, które śledziło ponad 11 tysięcy dorosłych przez 30 lat, pokazały, że osoby z wyższym stężeniem sodu we krwi (co jest wskaźnikiem gorszego nawodnienia organizmu) były o 21% bardziej narażone na przedwczesną śmierć.

Co więcej, gdy poziom sodu przekraczał określony próg, ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak niewydolność serca, cukrzyca czy demencja, rosło aż o 64%. Według danych NIH, problem niedostatecznego nawodnienia może dotyczyć nawet połowy ludzi na świecie.

Co nam wydłuża życie, a co je skraca? Prof. Maciej Banach obala mity

Kawa i herbata dla zdrowia. Jaka jest idealna proporcja, by żyć dłużej?

Okazuje się, że nie tylko ilość, ale i rodzaj wypijanych płynów ma znaczenie. Wspomniane badanie z „British Journal of Nutrition” ujawniło, że najkorzystniejsze dla zdrowia efekty przynosiła konkretna kombinacja napojów. Najniższe ryzyko zgonu zaobserwowano u osób, które piły kawę i herbatę w przybliżonym stosunku 2:3.

Ciekawym wnioskiem było również to, że zastępowanie zwykłej wody kawą lub herbatą wiązało się z dalszym spadkiem śmiertelności, jednak ta korzyść była widoczna tylko u osób, które i tak piły już więcej niż cztery napoje dziennie.

Skąd biorą się te prozdrowotne właściwości? Zarówno kawa, jak i herbata są skarbnicą związków bioaktywnych (czyli naturalnych substancji chemicznych w żywności, które pozytywnie wpływają na organizm). Jak donosi czasopismo „Antioxidants (Basel)”, kawa jest bogata w kwasy chlorogenowe, które działają jak silne przeciwutleniacze (substancje chroniące komórki przed uszkodzeniami) i pomagają zwalczać stres oksydacyjny (stan, który można porównać do „rdzewienia” komórek).

Z kolei przegląd badań w bazie PubMed Central (PMC) wskazuje, że herbata, zwłaszcza zielona, swoje niezwykłe działanie zawdzięcza katechinom, a w szczególności jednej z nich, znanej jako EGCG. Substancja ta słynie z właściwości przeciwzapalnych, a nawet spowalniających procesy starzenia.

Prawidłowe nawodnienie a zdrowie płuc i jelit. Ryzyko zgonu spada nawet o 72%

Efekty regularnego picia wody, kawy i herbaty w optymalnych ilościach okazały się szczególnie imponujące w kontekście niektórych schorzeń. Analiza opublikowana w „British Journal of Nutrition” wykazała, że utrzymanie proporcji kawy do herbaty na poziomie około 2:3 wiązało się z aż 72% redukcją ryzyka zgonu z powodu chorób układu oddechowego.

Jak informuje serwis Gulf News, powołując się na to samo badanie, równie znaczący, bo 65% spadek, odnotowano w przypadku śmiertelności spowodowanej chorobami układu pokarmowego. Tak wyraźne zmniejszenie ryzyka w tych obszarach to jedne z najsilniejszych zaobserwowanych efektów ochronnych.

Korzyści te nie ograniczają się jednak tylko do tych dwóch układów. Autorzy badania podkreślają, że zaobserwowano również istotne statystycznie zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu chorób nowotworowych oraz sercowo-naczyniowych. Wyniki te wskazują na szerokie i kompleksowe działanie ochronne, jakie daje prawidłowe nawodnienie, w którym kawa i herbata odgrywają kluczową rolę. Dbanie o wypijanie 7-8 filiżanek napojów dziennie może być więc prostą i niezwykle skuteczną strategią wspierającą zdrowie i dążenie do długiego życia w dobrej kondycji.

Poradnik Zdrowie Google News

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki