Jak poprawić zdrowie jelit? 5 prostych rad od dietetyka

2022-04-01 13:24

Dysfunkcje jelit mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Chcesz poprawić ich stan? Poznaj pięć polecanych sposobów przez dietetyka.

Kobieta je jogurt
Autor: Getty Images

Nasze jelita są pełnie mikroorganizmów, które mają ogromny wpływ nie tylko na trawienie. Mikrobiom jelitowy komunikuje się za pośrednictwem hormonów i nerwów z naszym mózgiem, przez co wpływa na nasze wybory żywieniowe. Oprócz tego prawidłowy skład mikrobiomu reguluje prawidłowe trawienie oraz ma ogromne znaczenie dla utrzymania odporności w dobrej kondycji.

„Nasze dobre bakterie poprawiają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, łagodzą objawy depresji, pomagają zwalczać otyłość i są podstawą naszego ogólnego stanu zdrowia pod względem pokarmu, który trawimy, wchłanianych składników odżywczych i paliwa, którego używamy do zasilania naszego organizmu” - tłumaczy Cristy Deana, dietetyk i specjalista ds. zdrowia jelit w Fettle and Bloom.

Poznaj naturalne probiotyki, ich właściwości i zastosowanie

Jak więc zachować dobrą kondycję jelit? Dietetyczka zdradza 5 sprawdzonych sposobów

Zachowaj równowagę bakterii jelitowych

„Ważne jest, aby zachować zdrową równowagę bakterii i komórek odpornościowych, aby pomóc odeprzeć potencjalne infekcje” - tłumaczy dietetyczka. Im bardziej zróżnicowany mikrobiom, tym bardziej organizm jest w stanie przetrawić różnorodną żywność i zwalczać choroby.

Aby tego dokonać spożywaj szeroką gamę różnych produktów spożywczych. "Jeśli twoja dieta jest uboga w błonnik i bogata w tłuszcze i cukier lub ogranicza się do codziennego spożywania tych samych pokarmów, będzie miała niską różnorodność" - mówi Cristy Deana.

Spożywaj probiotyki

Przyjmowanie suplementu probiotycznego może pomóc w odbudowie mikrobiomu i wspierać zachowanie jelit w zdrowiu. "Probiotyki składają się z dobrych bakterii, które utrzymują nas w zdrowiu i dobrej kondycji, aby utrzymać równowagę bakterii, które mogą stracić synchronizację z powodu złego stanu zdrowia i chorób" - tłumaczy.

Nie zapomniej o prebiotykach

Dietetyczka zaleca także stosowanie preparatów prebiotycznych.

"Niektóre badania sugerują, że prebiotyki zmniejszają czynniki ryzyka niektórych stanów poprzez obniżenie poziomu insuliny, trójglicerydów i cholesterolu" - zaznacza Cristy Dean.

Rozwojowi pożytecznych bakterii czosnku, cebuli, jagód, owsa, roślin strączkowych, roślin strączkowych, orzechów i nasion.

Jedz kiszonki

"Sfermentowane pokarmy, takie jak jogurt, kimchi i kapusta kiszona, mogą korzystnie wpływać na mikrobiom, wzmacniając jego funkcję i zmniejszając liczebność bakterii chorobotwórczych w jelitach, a także promując wzrost pożytecznych bakterii Lactobacilli" – mówi Dean.

Spożywaj produkty bogate w błonnik

Diety o niskiej zawartości błonnika często prowadzą do zaparć, ponieważ pokarmy niestrawne spędzają dłużej w naszych organizmach. Spożywanie błonnika pozytywnie wpływa na trawienie i rytm wypróżnień.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki