Pochodzące z Ameryki Południowej orzeszki ziemne są w Europie dobrze znane i to nie tylko z tego, że są silnym alergenem. Już od dość dawna wiadomo, że są bogate w kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, polifenole i inne związki bioaktywne o potencjalnym korzystnym wpływie na zdrowie.
Kolejnych dowodów na to, że warto je jeść, dostarcza badanie, przeprowadzone na Uniwersytecie w Barcelonie pod kierownictwem dr. Rosy M. Lamuela. Badacze udowodnili, że jedzenie orzeszków ziemnych poprawia pamięć, podnosi odporność na stres i zwiększa funkcje poznawcze.
Badanie, którego celem była ocena wpływu regularnego spożywania produktów z orzeszków ziemnych na funkcje poznawcze i reakcję na stres u zdrowych "młodych dorosłych", przeprowadzono na grupie 63 zdrowych ochotników w wieku od 19 do 33 lat. Uczestnicy na sześć miesięcy włączyli do swojego codziennego menu odpowiednio 25 g orzeszków ziemnych prażonych ze skórą, 32 g masła orzechowego lub - w grupie kontrolnej - 32 g masła z oleju arachidowego.
Jak podkreśla dr Rosa M. Lamuela, bardzo istotne było to, że uczestnicy badania cieszyli się ogólnie dobrym zdrowiem. Wyjaśnia: „Większość badań tego typu przeprowadzana jest w populacji osób z otyłością, zespołem metabolicznym lub zagrożonych przewlekłą chorobą metaboliczną. W takiej populacji łatwiej jest zaobserwować korzystny efekt zmiany schematu żywieniowego niż w populacji osób zdrowych".
Zespół badaczy przeanalizował potencjalne skutki zdrowotne spożycia orzeszków ziemnych za pomocą wielu testów poznawczych i testów analitycznych, pokazujących biochemiczne wskaźniki reakcji na stres (np. poziom kortyzolu w moczu), a także testów neuropsychologicznych i kwestionariuszy zaburzeń nastroju, które oceniały m.in. pamięć, funkcje poznawcze i szybkość przetwarzania informacji.
Ustalili, że osoby, które spożywały orzeszki ziemne lub masło orzechowe wykazały istotną poprawę pamięci bezpośredniej, funkcji poznawczych, lepiej też reagowały na stres w porównaniu z grupą kontrolną. Ich zdaniem to zasługa zawartych w orzeszkach niektórych związków bioaktywnych. takich jak resweratrol i kwas p-kumarowy, a także krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych specyficznych dla orzeszków ziemnych.
Polecany artykuł: