Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek?

1 komentarze
Autor: Monika Majewska

Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek? Czy spirytus, tak często używany w celu konserwacji ziół i owoców, wzmaga ich lecznicze działanie? Sprawdź, jak alkohol oddziałuje na zioła i owoce, z których przygotowujesz domowe nalewki i wina.

Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek?

Owoce, zioła i inne surowce, na bazie których wytwarza się nalewki, np. miód czy orzechy, zawierają wiele prozdrowotnych związków, takich jak: witaminy i minerały, alkaloidy, glikozydy, garbniki,  kwasy organiczne, olejki eteryczne i inne. Alkohol wzmaga lecznicze działanie tych surowców, ponieważ podczas produkcji nalewek czy win zachodzi proces zwany ekstrahowaniem, czyli proces wyodrębniania z ziół czy owoców, za pomocą alkoholu, tych cennych składników i czynnych związków. W ten sposób zostają one doskonale zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. Dzięki alkoholowi nalewki czy wina nie tylko dłużej zachowują swoją świeżość i lecznicze właściwości, lecz także silniej oddziałują na ludzki organizm, ponieważ alkohol, w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.

Moc alkoholu a właściwości nalewki

Wartość lecznicza danej nalewki zależna jest od tego, z jakich produktów (owoców, ziół, itp.) oraz jakim sposobem została przygotowana. W warunkach domowych najczęściej stosuje się metodę maceracji. Polega ona na moczeniu  jakiegoś surowca w odpowiednim rozpuszczalniku (w przypadku nalewek w alkoholu) w celu jego zmiękczenia lub wydzielenia określonego składnika. Należy pamiętać, że ogromne znaczenie ma stężenie alkoholu użytego w celu produkcji nalewki. Im jest ono większe, tym lepsze będą właściwości konserwujące, ale i utrudnione zostanie wydobycie wszelkich dobroczynnych składników danego surowca. Dlatego świeże zioła preparuje się zwykle wysokoprocentowym alkoholem - 70–96%, a zioła suche i owoce alkoholem 40–70%. Ważny jest również czas macerowania, który zależy od rodzaju produktu. Świeże zioła wystarczy macerować w alkoholu kilka godzin, suszone zioła i owoce wymagają kilku tygodni. Warto wiedzieć, że im dany surowiec ma silniejsze właściwości lecznicze, tym mniejsze jego ilości są potrzebne do przyrządzenia nalewki.

Alkohol wzmaga lecznicze działanie owoców

W 2007 roku na łamach pisma Journal of the Science of Food and Agriculture naukowcy opublikowali artykuł, z którego wynika, że niektóre owoce mogą stać się zdrowsze po połączeniu ich z niewielką ilością alkoholu. Z badań naukowców wynika, że etanol wzmacnia działanie przeciwutleniaczy truskawek i jeżyn. Zespół doktora Korakota Chanjiraku z Kasetsart University w Tajlandii oraz badacze z US Department of Agriculture (US DoA) pracowali nad sposobami utrzymywania świeżości truskawek podczas przechowywania. Tymczasem przez przypadek zaobserwowali, że zalanie ich alkoholem zwiększało stężenie antyutleniaczy oraz ich aktywność związaną ze zwalczaniem wolnych rodników.

Ważne

Ważne

Długotrwałe przyjmowanie nalewek czy win domowej roboty, może spowodować skutek odwrotny od zamierzonego, to znaczy uaktywnić w organizmie enzymy metabolizujące dobroczynne związki znajdujące się tego typu napojach, tym samym osłabiając ich lecznicze działanie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Aktualizacja: 11.09.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
iherb, 25.12.2015 01.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo przydatne informacje. Można jeszcze dodać, że szybciej przyrządza się nalewki z takich części jak kwiaty czy cienkie liście, a dłużej np. z korzeni. Czasem też nalewki mają nie tylko działanie mocniejsze, ale też inne niż napar lub wywar. Przy okazji - polecam dobre produkty naturalne w rozsądnych cenach z: http://iherb.fdm511.com/pl/kraje/polska/iherb-kod-kupon-rabatowy-i-dostawa
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

278

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

277

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

270

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

253

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.