Dieta przed kolonoskopią. Co można jeść, a czego nie jeść przed zabiegiem? Przykładowy jadłospis

2023-08-11 23:13

Kolonoskopia z pewnością należy do badań, które budzą w pacjentach wiele obaw. Dotyczy to zarówno samego przebiegu badania, jak i restrykcji, które obowiązują przed badaniem. Jaka dieta obowiązuje przed kolonoskopią? Co można, a czego nie można zjeść, przygotowując się do kolonoskopii? Podpowiadamy, co może znaleźć się w jadłospisie przed badaniem.

Dieta przed kolonoskopią. Co można jeść, a czego nie jeść przed zabiegiem? Przykładowy jadłospis
Autor: GettyImages Dieta przed kolonoskopią. Co można jeść, a czego nie jeść przed zabiegiem? Przykładowy jadłospis

Jaka dieta przed kolonoskopią? Bezresztkowa, ubogoresztkowa, lekkostrawna

Przygotowanie do kolonoskopii zaczyna się już nawet tydzień wczerśniej. Dieta przed kolonoskopią powinna być na tyle lekkostrawna, żeby w dniu badania w jelitach nie znajdowały się resztki jedzenia. Ich obecność może spowodować, że odczyt wyniku kolonoskopii będzie utrudniony. Wynika to z faktu, że jeśli ścianki jelit nie będą czyste, to pod zanieczyszczeniami mogą zostać ukryte zmiany chorobowe lub obecność resztek pożywienia w jelitach błędnie może robić wrażenie guza czy polipa.

Lekkostrawną dietę przed kolonoskopią trzeba zacząć już nawet 7 dni wcześniej. Następnie na 3 dni przed kolonoskopią dieta powinna być ubogoresztkowa. 2 dni przed kolonoskopią czas na dietę bezresztkową. Zakazane są również owoce i warzywa zawierające pestki i jedzenie nasion. Natomiast dzień przed kolonoskopią trzeba pozostać na diecie płynnej.

Ostatni treściwszy posiłek można spożyć na obiad na dzień przed badaniem kolonoskopowym. Później pozostaje picie wody i herbaty. Przed kolonoskopią należy ustalić szczegóły diety ze specjalistami z placówki, gdzie będzie wykonane badanie.

W zależności od ośrodka można otrzymać różne wytyczne dotyczące diety przed kolonoskopią. Należy również udzielić informacji odnośnie zażywanych leków. Może okazać się konieczne odstawienie niektórych z nich na kilka dni przed kolonoskopią, żeby nie zaburzyć wyniku badania. W trakcie rozmowy można również ustalić, jak będzie przebiegać badanie, co pozwoli zmniejszyć niepokój pacjenta. Lekarz udzieli informacji o znieczuleniu do koloniskopii, ile trwa badanie i co po kolonoskopii - czyli czego możemy się spodziewać, czy po kolonoskopii czuć ból i jak długo czeka się na wynik. 

W formie 24: oczyszczanie jelita grubego

Dieta płynna przed kolonoskopią

Dieta płynna, jak sama wskazuje, opiera się na posiłkach o płynnej konsystencji. Do płynów zalicza się m.in. przeciery, a także zupy-krem oraz kisiele. O ile lekarz nie zaleci inaczej, jest to dieta na dzień przed kolonoskopią. Zaleca się, aby po obiedzie pozostać już wyłącznie na płynach, takich jak woda i herbata. Obiadem oczywiście również powinien być płyn np. czysty bulion.

Dieta półpłynna przed kolonoskopią

Dieta półpłynna przed kolonoskopią dopuszcza znacznie większe możliwości kulinarne. Oprócz płynów można spożywać ryż, makaron, ryby, chude gotowane mięsa, a nawet białe pieczywo. Dozwolone są również niegazowane napoje jak woda, soki, ale także herbaty i kawa. Duże ilości spożywanych płynów są pożądane i sprzyjają oczyszczeniu jelit przed kolonoskopią. Zrezygnować należy natomiast z wędlin, ciemnego pieczywa, sałatek, warzyw.

Co można jeść 3 dni przed kolonoskopią?

Trzy dni przed kolonoskopią zaleca się dietę tzw. ubogoresztkową. Polega ona na wyeliminowaniu z diety owoców i warzyw. Należy ograniczyć spożycie błonnika, zrezygnować z nasion i wszelkiego rodzaju pestek (nawet tak drobnych, jak np. w truskawkach). Na 3 dni przed kolonoskopią może okazać się niezbędna rezygnacja z suplementów żelaza. Należy też poinformować lekarza o innych lekach, które przyjmuje się na stałe. Może się okazać, że kilka dni przed kolonoskopią trzeba je odstawić albo zmienić dawkowanie.

Co można jeść 2 dni przed kolonoskopią?

Dieta 2 dni przed kolonoskopią powinna być bardzo lekka. Oprócz odpowiedniego jedzenia wymagane jest spożywanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Jedzenie na 2 dni przed kolonoskopią może składać się z: białego pieczywa, gotowanych jaj, gotowanego chudego mięsa, chudych ryb, chudego nabiału oraz czystych, klarowanych zup.

Dwa dni przed kolonoskopią dieta nie może zawierać owoców suszonych, owoców świeżych, owoców kandyzowanych, przetworów z owoców, ryżu brązowego, makaronu razowego, pieczywa razowego, warzyw, strączków, a także wszelkich produktów, które na co dzień poleca się z uwagi na bogactwo błonnika.

Co można jeść dzień przed kolonoskopią?

Szczegóły diety na dzień przed kolonoskopią należy ustalić z lekarzem zlecającym badanie. Wskaże on godzinę, o której należy spożyć ostatni posiłek przed kolonoskopią. Zazwyczaj jest to pora obiadowa lub czas wczesnego lunchu. Śniadanie można zjeść, o ile błonnika jest w nim niewiele lub wcale.

Później konieczna jest dieta płynna, która polega na piciu przede wszystkim wody. Dozwolona jest też herbata. W porze obiadowej można wypić czystą, klarowaną zupę. Lekarz przepisuje również środki oczyszczające na ten dzień. Należy je zażywać zgodnie ze wskazaniami. Wszystko po to, żeby obrazu kolonoskopii nic nie zakłóciło, a ewentualne pozostałości pożywienia w jelitach mogą mieć negatywny wpływ na wynik kolonoskopii.

Ile nie jeść przed kolonoskopią?

Dieta przed kolonoskopią, w samym dniu badania, polega na zachowaniu najściślejszego postu, czyli trzeba się powstrzymać całkowicie od jedzenia. Na 4 godziny przed badaniem należy również przestać pić. W przypadku spożywanych na stałe leków m.in. na rozrzedzenie krwi, należy informować lekarza o tym jeszcze przed rozpoczęciem przygotowań do kolonoskopii. Może się okazać, że niezbędne będzie ich odstawienie lub redukcja dawki na kilka dni przed kolonoskopią.

Czego nie jeść przed kolonoskopią?

Zalecenia dotyczące diety przed kolonoskopią zmieniały się na przestrzeni lat. Współcześnie uważa się, że nie są potrzebne ścisłe restrykcje. Jednak należy to omówić z personelem ośrodka, gdzie będzie wykonywane badanie, ponieważ zalecenia mogą się różnić w zależności od placówki.

Ogólnie zaleca się rezygnację z pełnoziarnistych produktów zbożowych jak pieczywo albo makarony. Niezbędne jest unikanie pestek, ziaren, także tych najdrobniejszych jak w truskawkach. Uważa się, że należy zrezygnować z mięs, kasz, warzyw i produktów bogatych w błonnik. Jednak niekiedy zdarza się, że pacjent otrzymuje wskazówki, aby ograniczyć błonnik, a pozostałe produkty jeść bez ograniczeń.

Badania sugerują, że restrykcje żywieniowe pogarszają stan psychiczny pacjentów. Natomiast zmiany w diecie na dłużej niż dzień przed kolonoskopią, zdaniem niektórych specjalistów nie mają realnego wpływu na wynik. Najistotniejsze wydaje się natomiast przygotowanie do badania na dzień przed kolonoskopią.

Czy można pić kawę przed kolonoskopią?

Podczas przygotowań do kolonoskopii, na dzień przed badaniem, w ramach zalecanej diety ubogoresztkowej, należy też zrezygnować z napojów, które nie są przezroczyste. Do takich płynów zalicza się kawę, a także np. kakao czy czekoladę do picia. Oznacza to, że dzień przed kolonoskopią nie można pić kawy.

Przykładowy jadłospis przed kolonoskopią

Jadłospis przed kolonoskopią nie należy do szczególnie urozmaiconych. Jednak nie oznacza to, że należy poprzestać na suchym chlebie i wodzie. Oto lista proponowanych posiłków, które można zjeść przed kolonoskopią:

  • kasza manna na mleku roślinnym lub chudym mleku krowim
  • kisiel
  • kanapki z jasnego pszennego pieczywa, z masłem i/lub miodem albo z gotowanym jajkiem lub jajecznicą na parze
  • klarowane czyste zupy np. bulion.