Syrop z czosnku - wspiera odporność, łagodzi infekcje. Przepis na syrop z czosnku

2020-11-20 10:16 Katarzyna Hubicz

Syrop z czosnku nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Liczne zdrowotne właściwości czosnku sprawiają, że pozyskiwany z niego syrop to znakomite remedium na jesienne i zimowe infekcje. Chociaż nie jest lekiem w dosłownym tego słowa znaczeniu, syrop z czosnku łagodzi kaszel i poprawia odporność, przyspiesza również powrót do zdrowia. Dlatego warto stosować go stosować podczas przeziębienia, grypy i anginy - zwłaszcza, że składniki konieczne do jego przyrządzenia zazwyczaj mamy w domu, a przepis na syrop z czosnku nie jest wcale skomplikowany.

Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk. Sprawdzony przepis na syrop z czosnku
Autor: Getty Images

Syrop z czosnku to jeden z tych naturalnych sposobów, które warto znać i stosować. Metodę tę stosowano zresztą przez lata, jednak obecnie wiele osób rezygnuje z niej na rzecz syropu z cebuli, którego smak i zapach jest zdecydowanie łagodniejszy.

Tym niemniej jednak syrop z czosnku ma szereg cennych właściwości, które sprawdzają się przede wszystkim jesienią i zimą. Mimo, że syrop z czosnku nie zastąpi syropu przepisanego przez lekarza, może wspomóc jego działanie albo być wsparciem w trakcie infekcji do momentu wizyty u specjalisty. Choćby dlatego warto wiedzieć, jakie korzyści da stosowanie syropu z czosnku i jak taki syrop przygotować. 

Spis treści

  1. Syrop z czosnku – właściwości prozdrowotne
  2. Syrop z czosnku – przepis. Jak przygotować syrop z czosnku?
  3. Przepis na syrop z czosnku
  4. Syrop z czosnku – jak go stosować?

Syrop z czosnku – właściwości prozdrowotne

Syrop z czosnku zawdzięcza swoje właściwości związkom znajdującym się w czosnku – są wśród nich m.in. flawonoidy, saponiny, witaminy oraz składniki mineralne – w tym tak unikalne, jak nikiel czy kobalt.

Syrop z czosnku przyrządzany w tradycyjny sposób zachowuje zdrowotne właściwości czosnku.

Syrop z czosnku – przepis. Jak przygotować syrop z czosnku?

Przepis na syrop z czosnku nie jest skomplikowany, jednak – podobnie jak w przypadku innych domowych syropów – na jego przygotowanie warto zarezerwować sobie chwilę.

Przepis na syrop z czosnku

Składniki: 

Przygotowanie: 

  • czosnek obierz, a następnie przepuść przez praskę
  • z cytryn wyciśnij sok i odcedź, usuwając pestki
  • wymieszaj czosnek z sokiem z cytryn
  • dodaj miód i ponownie wymieszaj
  • dolej wodę i znów wymieszaj
  • zlej do butelki i odstaw na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce
  • po tym czasie przelej syrop do butelki i przechowuj w lodówce.

Syrop z czosnku – jak go stosować?

Dawkowanie syropu z czosnku zależy od tego, w jakim celu go przyjmujemy. Profilaktycznie – by zapobiec infekcji – należy przyjmować go dwa razy dziennie po łyżeczce (można to dodawać np. do sałatek). Gdy natomiast syrop z czosnku ma pomóc wyleczyć infekcję, należy stosować go częściej – nawet 3-4 razy dziennie.

Nie ma znaczenia to, czy przyjmujemy go przed, czy po posiłku, ważne natomiast, by nie pić go prosto po wyjęciu z lodówki - można np. dodać do niego trochę ciepłej wody.

Sposoby na wzmocnienie odporności: jak się hartować?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE