Miód manuka - naturalny probiotyk w domowej apteczce

2012-12-20 17:09

Miód manuka można znaleźć coraz częściej w domowych apteczkach. Znany jest bowiem ze swoich cennych właściwości zdrowotnych.

Miód manuka wytwarzany jest z rośliny o nazwie Leptospermum scoparium, potocznie zwanej "manuka". Miano to nadali jej Maorysi z Nowej Zelandii, którzy jako pierwsi poznali się na prozdrowotnych właściwościach tego krzewu z rodziny mirtowatych i stosowali jego liście i olejek w medycynie naturalnej.

Miód manuka w domowej apteczce

Liście manuki zbierane są ręcznie, co sprawia, że miód manuka jest znacznie droższy niż klasyczny miód dostępny w polskich sklepach. Drogocenna jest także sama roślina, z której jest wytwarzany, ponieważ naturalnie rośnie tylko na terenie Nowej Zelandii i okolic. Miód manuka można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz za pośrednictwem sklepów internetowych.

Właściwości miodu manuka

Składniki miodu manuka mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe,  przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Dlatego miód manuka nazywany jest naturalnym probiotykiem. Stosowany jest w schodzeniach takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, chorobach płuc, gardła, rozmaitych stanach zapalnych, dolegliwościach jelitowych, a także jako środek antybakteryjny stosowany na rany i oparzenia.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.