Lecznicze właściwości octu. Przepisy na mikstury z octem jabłkowym i winnym

2014-01-14 14:53 Arkadiusz Ciołkowski, zielarz, członek Polskiego Komitetu Zielarskiego

Staropolska medycyna polecała ocet jako idealny środek do cucenia omdlałych dam. Zarówno lekarze, jak i wiejscy znachorzy stosowali ocet w leczeniu odmrożeń, ciężko gojących się ran, a nawet bólu brzucha. Dziś wiemy, że mikstury z octem działają na wątrobę, poprawiają trawienie i krążenie. Dodatek ziół wzmacnia lecznicze właściwości octu. Oto kilka przepisów na octowo-ziołowe mieszanki.

Ocet wykorzystuje się do okładów, płukanek, jest też w suplementach diety. Octy mają bowiem właściwości odmładzające, oczyszczają krew i wzmacniają organizm. Przynoszą znakomite efekty lecznicze, ale warto je również stosować w codziennej kuchni. Octy sporządzane z dodatkiem ziół nie tylko leczą, lecz także są doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych. Przygotowujemy je, zalewając suszone lub świeże zioła octem jabłkowym albo winnym, a potem odstawiamy w ciemne miejsce (by nastąpiła tak zwana maceracja) na 2-3 tygodnie.

Mieszanka z octu i ziół na wzmocnienie

Do dużego słoika wsypujemy po łyżeczce: estragonu, bazylii, białego pieprzu, cynamonu, goździków, lawendy i skórki pomarańczowej. Całość zalewamy octem jabłkowym i odstawiamy na tydzień, codziennie wstrząsając. Doskonały do sałatek i surówek; podnosi odporność i sprawność fizyczną.

Ocet z arniką na siniaki i obrzęki

25 g kwiatów arniki zalewamy 150 ml octu jabłkowego i odstawiamy na dwa tygodnie. Następnie dobrze odciskamy i wstawiamy do lodówki. W przypadku skręceń, stłuczeń, obrzęków czy siniaków używamy do okładów w proporcji łyżka octu na pół szklanki wody. Najlepiej, by zarówno ocet, jak i woda były zimne. Efekt odczujemy niemal natychmiast!

Ocet estragonowy na wątrobę

Dwie łyżki suszonego estragonu zalewamy szklanką octu winnego i macerujemy dwa tygodnie, często wstrząsając, po czym dokładnie filtrujemy. Osoby z usuniętym woreczkiem żółciowym i mające problemy z trawieniem powinny przed głównym posiłkiem zjeść sałatkę ze startej marchwi i jabłka z dodatkiem łyżeczki octu estragonowego. Polecany jest do płukania jamy ustnej przy nieprzyjemnym zapachu i stanach zapalnych – łyżkę octu rozcieńczamy w szklance przegotowanej letniej wody. Ocet estragonowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs i ryb.

Ocet z koprem na trawienie

Trzy łyżki zmielonych nasion kopru zalewamy szklanką octu jabłkowego i odstawiamy na dwa tygodnie, po czym przecedzamy przez gazę. Ten ocet jest cennym lekiem dla osób cierpiących na wzdęcia. W kuchni stosowany do sosów na bazie majonezu i śmietany nadaje potrawom delikatny, gorzkawo-anyżkowy posmak. Pasuje do dań rybnych i marynat.

Ocet z czosnkiem na cholesterol

10 drobno pokrojonych ząbków czosnku (lub 3 czubate łyżki ziela czosnku niedźwiedziego) zalewamy 300 ml octu jabłkowego. Uwaga! Moc octu zależy od ilości czosnku. Po trzech dniach maceracji miksturę zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Ten ocet regularnie dodawany do potraw obniża poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo i odtruwająco. Zabija bakterie i wirusy, wzmacnia odporność.

Ocet z papryczką na krążenie

Kilka papryczek chili zalewamy szklanką białego octu winnego i odstawiamy na dwa miesiące. Uwaga! Nie przecedzamy. Łyżeczkę octu mieszamy ze szklanką wody, łyżką miodu gryczanego i szczyptą kardamonu. Pijemy 1–2 razy dziennie w zaburzeniach krążenia, miażdżycy i słabej odporności.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE