Zioła na biegunkę powinny mieć właściwości rozluźniające, rozkurczowe i zapierające. W związku z tym, aby zahamować biegunkę, należy stosować zioła zawierające:
- garbniki katechinowe - działają przeciwzapalnie, ściągająco, dezynfekująco i uszczelniają błonę śluzową jelit, co sprawia, że stolce są mniej płynne (działanie przeciwwysiękowe). Z kolei garbniki pirogarolowe (agrimonina) hamują rozwój wirusów, wiążąc się z białkami drobnoustrojów. Ponadto chronią zmienioną zapalnie błonę śluzową jelita grubego i ograniczają wchłanianie toksycznych substancji przez organizm;
- śluz i pektyny pęcznieją w jelitach, wchłaniają wodę, a tym samym ułatwiają formowanie stałego stolca;
- ciemne barwniki antocyjanowe (zawarte np. w jagodach i czarnych porzeczkach) osłabiają aktywność patogenną bakterii będących przyczyną biegunki.
Zioła na biegunkę. Które zioła skutecznie zatrzymują biegunkę?
- liść babki lancetowatej
Zalej 1 łyżkę liści babki lancetowatej 350 ml ciepłej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Następnie odstaw na 10-15 minut i przecedź. Tak przygotowany wywar należy pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
- mięta pieprzowa
Włóż 3 gałązki mięty pieprzowej do szklanki i zalej wrzątkiem. Naparu nie powinno się stosować przy nadwrażliwości na miętę lub mentol.
- kłącze pięciornika
Łyżeczkę sproszkowanego kłącza (od 0,5 do 3 g) należy spożywać raz dziennie. Stosowanie pięciornika odradza się dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom.
- borówka czernica
Przepis na odwar z liści: płaską łyżkę suszonych liści borówki czernicy wsyp do garnuszka i zalej ciepła wodą. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odcedzony wywar pij 3 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej między posiłkami.
- ziele rdestu ptasiego
Łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia i przecedź. Odwar pij 2-3 razy dziennie. Ziele rdestu można dodawać do sałatek. Przeciwwskazania: nie należy zażywać preparatów z rdestem ptasim przy dusznicy bolesnej, zapaleniu żył, opryszczkach, cukrzycy oraz po przebytych zawałach.
- kora dębu
Do małego garnuszka wsyp korę i zalej ciepłą wodą. Następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawi do ostygnięcia po czym odcedź przez drobne sito. Przeciwwskazania: odwaru z kory dębu nie powinny spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem, niewydolnością serca oraz chorobami zakaźnymi przebiegającymi z wysoką temperaturą.
- kasztanowiec
1 łyżkę ususzonych kwiatów kasztanowca zalej szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Następnie podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Odstaw do ostudzenia i odcedź. Odwar należy pić dwa razy dziennie po pół szklanki. Uwaga! Zbyt długo stosowane wywary z kasztanowca mogą powodować pieczenie, mdłości i bóle głowy. Nie zaleca się stosowania preparatów z kasztanowca kobietom w ciąży.
- liść orzecha włoskiego
Do szklanki wsyp łyżkę liści 250 ml, zalej je wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem do zaparzenia przez 15 minut. Napar stosuj 2-3 razy dziennie.
- ziele cząbru
Przepis na napar: 1 łyżkę stołową ziela wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia. Po 15 minutach odcedź. Należy pić po 1/4 szklanki 2 -3 razy dziennie - koniecznie przed posiłkiem. Wypity po posiłku działa wiatropędnie. W łagodniejszych biegunkach stosuje się mieszankę ziela cząbru z owocami czarnej jagody i liśćmi orzecha włoskiego.
- pierwiosnek lekarski
Przepis na napar: zagotuj pół litra wody mineralnej i dodaj 25 g suszonych liści i kwiatów pierwiosnka. Pozostaw do zaparzenia. Następnie odcedź napar. Należy pić po jednej szklance 3 razy dziennie.
- koniczyna polna
50g ususzonej koniczyny polnej wrzuć go do litra zimnej, wody mineralnej i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedzony wywar należy pić 3 razy dziennie po jednej szklance.
- kolendra
Przepis na napar z kolendry: 1 łyżeczkę nasion kolendry wsyp do szklanki i zalej wrzącą wodą. Pozostaw pod przykryciem do zaparzenia. Napar należy pić po jednej szklance 3 razy dziennie.
- piołun
1 łyżkę stołową piołunu zalej szklanką wrzątku. Odcedzić po 10 minutach. Co 2 godziny pić po 1 łyżce naparu. Napar możemy posłodzić łyżeczką miodu.
- ziele pięciornika gęsiego
Do szklanki wrzącej wody wsyp łyżkę rozdrobnionego ziela i pozostaw na 15 minut pod przykryciem do zaparzenia. Napar z ziela pięciornika spożywa się 3 razy dziennie po pół szklanki.
- liście poziomki
1 łyżkę suszonych liści poziomki wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 15 minut do zaparzenia. Następnie odcedź. Napar pij 2-3 razy dziennie po jednej szklance.
Podobno ziołem, które może pomóc w biegunce, jest czystek.