Zmarł po hamburgerze. Lekarze po raz pierwszy potwierdzili śmiertelną alergię na mięso

2025-11-19 12:32

W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy potwierdzony zgon spowodowany alergią na czerwone mięso, rozwiniętą po ukąszeniu kleszcza. Naukowcy potwierdzili, że to niezwykle rzadkie powikłanie, znane jako zespół alfa-gal, może mieć tragiczny przebieg. Badacze apelują o czujność – objawy bywają mylone z zatruciem pokarmowym.

Mężczyzna w koszuli w kratę trzyma w dłoniach dużego hamburgera z podwójnym kotletem, serem, cebulą, pomidorem i ogórkiem. Ten obraz ilustruje temat śmiertelnej alergii na mięso, o której przeczytasz więcej na portalu Poradnik Zdrowie.

i

Autor: Getty Images Mężczyzna w koszuli w kratę trzyma w dłoniach dużego hamburgera z podwójnym kotletem, serem, cebulą, pomidorem i ogórkiem. Ten obraz ilustruje temat śmiertelnej alergii na mięso, o której przeczytasz więcej na portalu Poradnik Zdrowie.

W USA potwierdzono pierwszy na świecie zgon po spożyciu czerwonego mięsa u osoby uczulonej na alfa-gal – rzadką alergię wywołaną przez ukąszenie kleszcza. 47-letni mężczyzna zmarł po reakcji anafilaktycznej. Lekarze ostrzegają: objawy pojawiają się z opóźnieniem i łatwo je pomylić z zatruciem pokarmowym.

Otyłość - choroba, nie wybór. Debata poradnikzdrowie.pl

Alergia na mięso po ukąszeniu kleszcza – pierwszy potwierdzony zgon

47-letni mężczyzna z New Jersey zmarł kilka godzin po zjedzeniu hamburgera. Jak opisano w czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, przyczyną była gwałtowna reakcja alergiczna związana z zespołem alfa-gal – chorobą, w której układ odpornościowy reaguje na cukier obecny w mięsie ssaków. To pierwszy przypadek na świecie, w którym laboratoryjnie potwierdzono zgon z tego powodu.

Zmarł po zjedzeniu hamburgera. Lekarze ujawnili szokującą przyczynę śmierci

Kilka tygodni przed śmiercią mężczyzna wrócił z biwaku z licznymi ukąszeniami, które uznał za ślady po roztoczach. Badania pośmiertne wykazały jednak obecność przeciwciał IgE przeciw cząsteczce alfa-gal oraz podwyższony poziom tryptazy – enzymu charakterystycznego dla wstrząsu anafilaktycznego. To jednoznacznie potwierdziło, że przyczyną śmierci była reakcja alergiczna po spożyciu mięsa. Według naukowców zespół wywołało ukąszenie kleszcza samotnej gwiazdy (Amblyomma americanum), znanego z przenoszenia tego typu alergenów.

Zmarł po hamburgerze, choć był zdrowy. Badania wykazały niezwykłą alergię po kleszczu

Zespół alfa-gal różni się od typowych alergii pokarmowych. Objawy – silny ból brzucha, wymioty, pokrzywka czy nagłe osłabienie – mogą wystąpić dopiero po 3–6 godzinach od spożycia mięsa. To sprawia, że pacjenci często nie wiążą objawów z dietą, a lekarze mylą je z zatruciem lub infekcją jelitową. U osób uczulonych reakcję mogą dodatkowo nasilać alkohol, wysiłek fizyczny i stres, które obniżają próg anafilaksji.

Alergia na czerwone mięso

Według amerykańskiego CDC alergia na alfa-gal dotyczy już ponad 450 tysięcy osób w USA, a przypadki coraz częściej diagnozowane są także w Europie, w tym w Polsce – pierwszy opisano w 2021 roku w Krakowie. Eksperci ostrzegają, że każdy, kto po ukąszeniu kleszcza doświadcza powtarzających się reakcji żołądkowych po czerwonym mięsie, powinien wykonać test na przeciwciała alfa-gal. Leczenie polega wyłącznie na ścisłym unikaniu mięsa ssaków i produktach pochodzenia zwierzęcego oraz noszeniu adrenaliny na wypadek silnej reakcji.

Poradnik Zdrowie Google News