Wprowadź te produkty do diety, a będziesz cieszyć się dłuższym życiem
Zrezygnuj ze spożywania czerwonego i przetworzonego mięsa na rzecz innych pełnowartościowych produktów. Według najnowszych badań wprowadzenie roślin strączkowych, nasion i orzechów do diety może przedłużyć życie nawet o dekadę.
Zespół naukowców z Teesside University w północno-wschodniej Anglii postanowił sprawdzić, czy to, co jemy, ma wpływ na długość naszego życia. I okazało się, że ma! Zdrowe nawyki żywieniowe są kluczem do dłuższego życia – prawidłowe odżywianie daje nie tylko impuls do życia, ale poprawia funkcjonowanie organizmu i samopoczucie.
Więcej jeść roślin strączkowych
Badacze porównali „typową zachodnią dietę” ze zdrową dietą. W pierwszej diecie króluje za dużo nabiału i słodkich napojów. Mało jest w niej owoców, warzyw i roślin strączkowych. A to według naukowców błąd. Dlatego, że rośliny strączkowe cechują się wysoką wartością odżywczą – zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem białka i z tego powodu stanowią świetny zamiennik mięsa. Co więcej, spożywanie między innymi fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy czy soi, służy wydłużeniu naszego życia o kilka lat.
Podobnie jest z produktami pełnoziarnistymi i orzechami – zdaniem naukowców wprowadzenie ich do jadłospisu poprawia nie tylko zdrowie, ale także jakość życia.
Brak mięsa w diecie receptą na dłuższe życie
Jaki wniosek wysunęli badacze? Taki, że stosowanie diety bogatej w rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy, wpływa na długość życia. Dzięki niej kobiety mogą żyć przynajmniej 10 lat dłużej, a mężczyźni – 13 lat.
Na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Uczeni stwierdzili, że zmiana diety na zdrowszą może przynieść efekty nawet u osób powyżej 80. roku życia.
Wyniki badania ukazały się na łamach czasopisma „The Conversation”.
Polecany artykuł: