Tak alkohol wpływa na jelita i mózg. Skutki zobaczysz w zachowaniu
Badanie przeprowadzone przez naukowców z APC Microbiome Ireland wykazało, że u osób, które się upijają, zachodzą znaczące zmiany w jelitach. Szczególnie narażeni są młodzi ludzie i to ich mikrobiom cierpi na tym najbardziej. Rezultaty swojej pracy eksperci opublikowali w czasopiśmie "The Lancet eBioMedicine".
O szkodliwości alkoholu na zdrowie, wiadomo od dawna. Spożywanie alkoholu sprzyja rozwojowi wielu chorób takich jak nadciśnienie tętnicze czy marskość wątroby, a także nowotworów oraz zaburzeń związanych z nadużywaniem tej używki. Niestety, aż 1 na 3 młodych Europejczyków często się upija.
Badanie opublikowane w czasopiśmie "The Lancet eBioMedicine" dostarczają dowodów na to, że upijanie się wpływa również na mikrobiom. Zmiany te wiążą się ze słabą zdolnością rozpoznania emocji i chęcią sięgania po alkohol. To kolejne potwierdzenie, że mikroorganizmy znajdujące się w jelitach, wpływają na funkcjonowanie mózgu i emocji człowieka.
Upijanie się zmienia skład mikroorganizmów, które znajdują się w jelitach
Naukowcy postanowili sprawdzić korelację między mikrobiomem a impulsywnością, funkcjami poznawczymi oraz głodem u młodych osób, które się upijają. Okazało się, że u osób, które sięgały po alkohol często, stwierdzono kilka gatunków mikroorganizmów związanych z przetwarzaniem emocji i impulsywnością.
Naukowcy dostrzegli również silny związek nadmiernego picia z apetytem i zmianami w składzie mikroorganizmów znajdujących się w jelitach.
Kiedy się upijasz, tak reaguje mózg i jelita
- Skład mikrobiomu wykazał powiązania z poznaniem społecznym i impulsywnością, dodając poparcie dla coraz większej liczby dowodów na to, że mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w mózgu i zachowaniu. Zmiany w składzie mikrobiomu i potencjale neuroaktywnym wiązały się z większym apetytem na przestrzeni czasu, co stanowi interesujących kandydatów na wczesne biomarkery uzależnienia – zaznaczyła główna autorka badania dr Carina Carbia.
Z kolei drugi główny autor badań prof. John Cryan podkreślił znaczenie mikrobiomu w regulowaniu głodu, poznaniu społecznym i funkcjonowaniu emocjonalnym.
Zdaniem eksperta, rozwój diet, które są ukierunkowane na mikrobiom lub interwencje związane z pozytywną modulacją komunikacji osi jelita-mózg w tym ważnym okresie rozwoju człowieka, jakim jest dorastanie, jest ważne z perspektywy rozwoju uzależnienia.
Autorzy badań podkreślają, że ich odkrycia mogą pomóc opracowywać nowatorskie podejście dietetyczne lub pre/probiotyczne ukierunkowane na poprawę mikrobiomu związanego z alkoholem i jego wpływem na zmiany poznawcze w okresie dojrzewania.