Spożywanie tych napojów zwiększa ryzyko raka wątroby. Lepiej ich unikaj

2022-06-17 14:55

Na raka wątroby cierpi niemal pół miliona osób na całym świecie. Do głównych przyczyn zachorowań na raka wątroby można zaliczyć zakażenie wirusem WZW C i WZW B, stłuszczenie wątroby, uszkodzenie narządu alkoholem lub nikotyną lub nadmiar żelaza w organizmie. Okazuje się jednak, że naukowcy odkryli inną przyczynę rozwoju raka tego narządu. Chodzi o spożywanie pewnej grupy napojów.

Kobieta pije napój ze szklanki
Autor: Getty Images

Najnowsze badanie przedstawione podczas corocznego spotkania American Society for Nutrition -Nutrition 2022, które odbyło się w formie online w dniach 14-16 czerwca, sugeruje, że spożywanie jednego lub więcej napojów słodzonych cukrem (SSB) dziennie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby.

W formie 24: sposoby na odtrucie wątroby

Naukowcy przeanalizowali związek między przyjmowaniem SSB a ryzykiem raka wątroby u 90 504 kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Dane zostały zebrane z badania Women's Health Initiative, w którym brały udział jako ochotniczki.

  • Spożycie SSB zostało zdefiniowane jako suma napojów bezalkoholowych i owocowych i zostało ocenione za pomocą zatwierdzonego kwestionariusza częstotliwości spożywania posiłków.

Cukier szkodzi wątrobie, a nawet przyczynia się do rozwoju raka

Kwestionariusze wypełnione samodzielnie przez uczestniczki badania posłużyły do identyfikacji nowotworów wątroby, które zostały następnie potwierdzone przez wgląd do dokumentacji medycznej.

Okazało się, że wśród uczestniczek badania, aż 205 kobiet potwierdziło raka wątroby po średnio 18,7 latach obserwacji. Około 7,3% z nich spożywało jedną lub więcej porcji SSB dziennie. 

Naukowcy zauważyli ciekawą zależność: im wyższe spożycie napojów słodzonych, tym większe ryzyko wystąpienia raka wątroby.

Współczynnik ryzyka dla spożycia jednego lub więcej SSB dziennie wynosi 1,78, w porównaniu do niespożywania napojów słodzonych. W przypadku napojów bezalkoholowych współczynnik ryzyka wynosił 1,73.

Oznacza to, że im częstsze spożywanie słodzonych napojów, tym większe ryzyko zachorowania na raka wątroby.

„Jeśli nasze odkrycia się potwierdzą, zmniejszenie spożycia napojów słodzonych cukrem może służyć jako strategia zdrowia publicznego w celu zmniejszenia obciążenia rakiem wątroby” – powiedział Longgang Zhao z Uniwersytetu Południowej Karoliny w Kolumbii w oświadczeniu.

„Zastąpienie napojów słodzonych cukrem wodą lub gorzką kawą i herbatą, może znacznie obniżyć ryzyko raka wątroby” - dodał. 

Czy prawidłowo dbasz o swoją wątrobę?

Pytanie 1 z 10
Czy w twojej rodzinie występowały choroby wątroby?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki