Insulinooporność jest procesem złożonym. Autorka książki "Insulinooporność" w przystępny sposób dostarcza niezbędnej wiedzy, pomagającej lepiej poznać i zrozumieć chorobę. Dzięki temu znacznie łatwiej przyjąć nam zmiany, jakie koniecznie trzeba zastosować w stylu życia i sposobie żywienia, żeby wrócić do równowagi. Dowiadujemy się w niej także jakie czynniki sprzyjają rozwojowi choroby, np. środowiskowe (alkohol, papierosy, stres) i genetyczne.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz w sposób kompleksowy omawia diagnostykę insulinooporności. Jej najnowsza książka wzbogacona jest rysunkami i tabelami. Z punktu widzenia dietetyki omawia sposób leczenia insulinoporności i co ważne zmiany nastawienia i jakości życia pacjenta – zaniedbana insulinooporność niesie za sobą konsekwencje związane zarówno ze zdrowiem fizycznym, jak i psychicznym - jakością życia. Strach, poczucie bezradności, stres, a nawet depresja.
Dla opornych: autorka wymienia najczęstsze problemy insulinooporoności i sposoby ich przezwyciężania. Jak zmienić styl życia, gdy nie mamy czasu na gotowanie zdrowych posiłków? Co zrobić, jeśli nie potrafimy zrezygnować ze słodyczy? Autorka proponuje zdrowe kompromisy i rozwiązania na te i inne problemy.
Po najważniejszych zaleceniach dietetycznych w książce znajdziemy aż 140 przepisów na dania zdrowe, pyszne i sprzyjające zwalczeniu insulinooporności. Przepisy podane w formie menu na poszczególne dni i pory jedzenia: śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje. W książce znajdziemy także propozycje zdrowych deserów, takich jak pudding z chia, mango i granatem. Ponadto przepisy na pyszne kotleciki z indyka i cukinii, pasztet z amarantusa i pieczonych warzyw, ponadto przepisy na zupy, burgery, dipy i wiele innych.
Książka "Insulinooporność" to doskonała propozycja zarówno do czytania, jak i gotowania. Wiedza i rozwiązania zaproponowane przez autorkę niosą rozwój, poprawę jakości życia i różnorodność. Bez poczucia, że coś tracimy.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz to dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych.