Pilny komunikat GIS. Salmonella znaleziona w partii jajek

2025-01-29 9:20

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii jajek. Jak można się dowiedzieć, na skorupkach wykryta została salmonella. Zaapelowano do konsumentów z prośbą o niespożywanie wycofanego produktu.

GIS ostrzega przed spożywaniem tego produktu. Wydano pilny komunikat
Autor: GettyImages GIS ostrzega przed spożywaniem tego produktu. Wydano pilny komunikat

Partia jajek wycofana. GIS ostrzega, by jej nie spożywać

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak można się z niego dowiedzieć, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryta została salmonella w 1 na 5 próbek produktu o nazwie 10 Świeżych jaj.

Producentem produktu jest Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa a jego numer partii to: A3PL08121309. Produkt ma datę ważności do 15 lutego 2025 roku a jego kod kreskowy to 5 987463 142650.

W dniu 28.01.2025 r. przeprowadzono kontrolę (…). Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A, B, F w ilości 90 697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych

- czytamy w ostrzeżeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Podkreślono, że ww. produktu nie należy spożywać. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu partii objętej komunikatem należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Poradnik Zdrowie Google News
Jajka – zdrowie w skorupce

Co warto wiedzieć o salmonelli? Takie mogą być objawy

Pałeczki salmonella mogą powodować salmonellozy zarówno durowe, jak i jelitowe. Człowiek może się nimi zarazić poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Co więcej, w szczególnych warunkach, jak na przykład w szpitalu czy domu opieki, do zakażenia może również dojść poprzez bezpośredni kontakt lub przez drogę powietrzną.

Pierwsze objawy salmonelli pojawić się mogą nawet po 6 godzinach od kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Zazwyczaj jednak zajmuje to od 3 do 7 dni. Jeśli chodzi o objawy to do najczęstszych zaliczane są:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Warto jednak zaznaczyć, że czasami rozwinąć się może zakażenie układowe o znacznie cięższym przebiegu. Przykładem będzie tak zwana postać pozajelitowa, która jest groźna w szczególności dla małych dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością.

Wówczas zaczynają powstawać ropnie, pojawia się zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica. 

Zobacz także: 8 produktów, którymi najłatwiej zatruć się salmonellą

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki