Odkryto związek między opalaniem a ryzykiem raka jelita grubego

2021-07-05 8:01

Im rzadziej się opalamy, tym bardziej jesteśmy narażeni na rozwój raka jelita grubego – do takich zaskakujących wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego w USA. Ich zdaniem ma to związek z niskim poziomem witaminy D u osób, które unikają słońca. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie BMC Public Health.

opalanie
Autor: Getty Images

Naukowcy zbadali powiązania między częstością występowania raka jelita grubego a ekspozycją na promieniowanie UVB. Pod lupę wzięli dane ze 186 krajów, oceniając m.in. globalny poziom promieniowania UVB w 2017 r (dane zebrane przez sondę kosmiczną NASA EOS Aura) i częstość przypadków raka jelita grubego w różnych krajach i różnych grupach wiekowych w 2018 r. z bazy danych Global Cancer (GLOBOCAN).

Zebrali również i przeanalizowali dane z 148 krajów dotyczące m.in. pigmentacji skóry, oczekiwanej długości życia, palenia, ozonu stratosferycznego (naturalnie występującego gazu, który filtruje promieniowanie słoneczne). Po ich analizie doszli do wniosku, że niższa ekspozycja na promieniowanie UVB była istotnie powiązana z wyższymi wskaźnikami raka jelita grubego we wszystkich grupach wiekowych (do ponad 75 lat) u mieszkańców 186 państw objętych badaniem.

Po uwzględnieniu innych czynników, w tym pigmentacji skóry, oczekiwanej długości życia i palenia papierosów, związek między ryzykiem raka jelita grubego a niską ekspozycją na promieniowanie słoneczne pozostał istotny w grupie wiekowej powyżej 45 r ż.

Zdaniem naukowców niska ekspozycja na promienie UVB może obniżać poziom witaminy D, a jej niedobór może zwiększać ryzyko raka jelita grubego, co już potwierdziły inne, wcześniejsze badania.

Autorzy badania są zdania, że suplementowanie witaminy D zwłaszcza przez osoby powyżej 45 roku życia może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, jednak by potwierdzić tę tezę konieczne są dalsze badania.

I podkreślają, że w badaniu nie uwzględniono innych czynników, w tym rodzaju noszonej odzieży i zanieczyszczenia powietrza, mogących mieć wpływ na poziom witaminy D, nie sprawdzono również, które z osób poddanych analizie suplementowały witaminę D.

Opalanie – jak opalanie wpływa na naszą skórę
Czy wiesz, ile te produkty mają kalorii?
Pytanie 1 z 16
Który z tłuszczy jest najbardziej kaloryczny?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki