Naukowcy: spożywanie mięsa przetworzonego może zwiększyć ryzyko wystąpienia demencji

2021-03-31 16:33

Spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko demencji w wieku starszym. Tym odkryciem podzielili się brytyjscy naukowcy na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy: spożywanie mięsa przetworzonego może zwiększyć ryzyko wystąpienia demencji
Autor: Getty Images

Osoby cierpiące na demencję tzw. otępienie mają problemy z pamięcią, koncentracją, rozumieniem i myśleniem, co utrudnia im wykonywanie codziennych czynności. Ostatnio zespół naukowców z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii postanowił zbadać, czy spożywanie przetworzonego mięsa (m.in. kiełbasy, bekonu, salami) może zwiększyć ryzyko rozwoju demencji.

W badaniu było zaangażowanych 493 888 uczestników. Spośród nich 2 896 osób cierpiało już na demencję, w tym 1006 na chorobę Alzheimera i 490 na otępienie naczyniowe.

Aby oszacować rolę konsumpcji mięsa, naukowcy wzięli pod uwagę wiele czynników m.in. wiek, płeć, pochodzenie etniczne, wykształcenie, status socjoekonomiczny. Uwzględnili też czynniki związane ze stylem życia takie jak palenie papierosów, aktywność fizyczną, zdrową dietę i spożywanie alkoholu.  

Do jakiego wniosku doszli badacze?

Okazało się, że każde dodatkowe 25 g przetworzonego mięsa dziennie jest powiązane ze 44-proc. wzrostem ryzyka demencji i 52-proc. wzrostem wystąpienia choroby Alzheimera.

Jeśli chodzi o spożywanie nieprzetworzonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, cielęciny), wyniki przedstawiają się znacznie inaczej. Każde dodatkowe 50 g tego mięsa wiązało się ze 19-proc. zmniejszeniem ryzyka demencji i ze 30-proc. zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera.

Naukowcy odkryli też, że posiadanie genu allelu APOE ε4 znacząco wpływa na ryzyko wystąpienia demencji w przyszłości (nawet 3-6 krotnie). Nie potwierdzili jego ingerencji w zależność występującą między dietą a tą chorobą.  

Źródło: Medical News Today

5 zasad, jak upiec mięso
Sonda
Odpowiedź jest prosta

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki