Naukowcy opracowują dietę na długowieczność. Jakie produkty do niej należą?

2022-05-12 15:23

Najnowsze badanie dotyczące wpływu diety na długość życia ma na celu zapewnienie solidnych podstaw do trwających badań w dziedzinie diet długowiecznych. Mogą one zapewnić specjalistom opieki zdrowotnej wiedzę o diecie, która naprawdę zapewni pacjentom dłuższe życie - twierdzą naukowcy.

Szczęśliwa para przytula się w kuchni
Autor: Getty Images

Gerontolog Valter Longo z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w USA jest przekonany, że istnieje optymalna formuła postu i diety, która może dać nam największą szansę na maksymalne wydłużenie naszego życia.

W formie 24: dieta wzmacniająca odporność

Badania nad dietą długowieczności

Longo oraz Rozalyn Anderson z University of Wisconsin przeanalizowali literaturę dotyczącą długowieczności i odżywiania różnych organizmów żywych, odnosząc tę wiedzę do gatunku ludzkiego.

"Zbadaliśmy związek między składnikami odżywczymi, postem, genami i długowiecznością u krótko żyjących gatunków i połączyliśmy te powiązania z badaniami klinicznymi i epidemiologicznymi na naczelnych i ludziach – w tym stulatków" – mówi Longo.

Oczywiście nie istnieje jedna uniwersalna metoda żywienia dla wszystkich osób. Ludzie różnią się między sobą drobnoustrojami, predyspozycjami genetycznymi czy też wiekiem, dlatego mogą istnieć istotne różnice w doborze niektórych składników diety. Przykładowo, osoba powyżej 65. roku życia nie będzie potrzebowała tyle białka, co znacznie młodszy człowiek.

Choć niezbędne są dalsze badania nad określeniem szczegółów tej diety, opracowano jednak podstawowe składniki, które mogą mieć wpływ na długowieczność. Według Longo do takich produktów należą:

  • nierafinowane węglowodany,
  • białko roślinne,
  • oraz tłuszcze roślinne.

"Dużo roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i warzyw; trochę ryb; brak czerwonego mięsa lub przetworzonego mięsa i bardzo niska ilość białego mięsa; niska zawartość cukru i rafinowanych zbóż; optymalny poziom orzechów i oliwy z oliwek oraz trochę ciemnej czekolady" — mówi Longo.

Według badacza istotne są równiez pory posiłków. "Wyznaczanie posiłków w ciągu dwunastu godzin przy jednoczesnym pięciodniowym cyklu postu co trzy do czterech miesięcy pomoże również utrzymać ciśnienie krwi w ryzach i niskie ryzyko insulinooporności" - twierdzi.

Według Longo można już zacząć definiować dietę długowieczną, która stanowi solidną podstawę zaleceń żywieniowych oraz dalszych badań.