Na pewno masz go w swojej lodówce. Odkryto, że zwiększa ryzyko raka
Ten produkt, który znajdziemy prawie w każdej lodówce, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór – twierdzą naukowcy. Konkretny rodzaj nabiału, bardziej niż inne badane produkty, odgrywa rolę w ryzyku wystąpienia choroby nowotworowej. Jego wykluczenie z diety zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na jeden z najczęściej występujących nowotworów.
Rak prostaty jest jednym z najczęściej występujących nowotworów. Eksperci podkreślają, że nie ma dwóch takich samych przypadków nowotworu prostaty, ale dokładna diagnoza odgrywa kluczową rolę w leczeniu tej choroby. Istnieje kilka metod leczenia tego nowotworu, który rocznie dotyka ok. 18 tys. Polaków. W leczeniu kluczowy jest ogólny stan zdrowia i stadium zaawansowania raka.
Nabiał a ryzyko raka
Amerykańscy eksperci ustalili, że za zwiększenie ryzyka raka prostaty odpowiada spożycie produktów mlecznych, zwłaszcza mleka. Odkrycia dokonano w ramach długoterminowego badania sprawdzającego powiązania między stylem życia i dietą a chorobami.
Łącznie w badaniach wzięło udział ponad 28 tys. mężczyzn, którzy początkowo nie chorowali na nowotwór prostaty. Spożycie nabiału w diecie oszacowano na podstawie kwestionariuszy częstotliwości jedzenia. Uczestników badań monitorowano średnio przez prawie osiem lat. Pod koniec analiz 1254 mężczyzn zgłosiło diagnozę - rak prostaty.
Wyniki badania wykazały, że mężczyźni, którzy spożywali ok. 430 g nabiału dziennie, czyli jedną i trzy czwarte szklanki mleka, mieli o 25 proc. większe ryzyko raka prostaty w porównaniu z grupą, która spożywała zaledwie 20,2 g nabiału dziennie (pół szklanki mleka). Naukowcy nie zdołali wykazać podobnych rezultatów między spożywanie sera i jogurtu.
Eksperci twierdzą, że przyczynami powiązań między rakiem prostaty a mlekiem może być zawartość hormonów w tym produkcie mlecznym. Główny autor badania dr Gary Fraser podkreśla: "Jeśli uważasz, że jesteś narażony na większe niż przeciętne ryzyko raka prostaty, rozważ alternatywy dla mleka sojowego, owsianego, z orzechów nerkowca i innego mleka, które nie jest nabiałem".
Mleko a inne nowotwory
Wcześniejsze badania przeprowadzone przez tych samych naukowców wykazały podobne rezultaty w przypadku raka piersi i spożywania nabiału. W opinii ekspertów może za to odpowiadać ten sam mechanizm biologiczny. Dr Fraser wyjaśnia, że badanie nie wskazuje jednoznacznie, że mleko powoduje raka prostaty.
Ekspert tłumaczy: "Nasze odkrycia dodają ważną wagę innym dowodom kojarzącym produkty mleczne, a nie wapń niemleczny, jako modyfikowalny czynnik ryzyka raka prostaty".
Polecany artykuł: