Chcesz obniżyć cholesterol? Wystarczy, że włączysz do menu te 4 rzeczy
Wysoki cholesterol bez wątpienia jest powodem do zmartwień. Zbyt wysoki poziom tzw. złego cholesterolu jest niebezpieczny dla zdrowia i może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Jak więc obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy przestrzegać zasad zdrowej diety.
Specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zapewniają, że zmiany w diecie mogą obniżyć poziom całkowitego cholesterolu nawet o 25 procent lub więcej. Co jeść, a czego unikać, by to osiągnąć?
Przestrzegaj zasad zdrowej diety
Aby obniżyć poziom cholesterolu należy przede wszystkim ograniczyć spożywanie tłustego mięsa i jego przetworów oraz tłustych serów. Zalecane jest natomiast spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Istotne jest również ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych.
Już samo ograniczenie tłuszczów nasyconych może obniżyć poziom cholesterolu o 5-10 procent.
4 produty na obniżenie cholesterolu
Narodowe Centrum Edukacji Żywienia poleca 4 wybrane produkty, które mogą w znaczący sposób wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu.
Płatki owsiane
Płatki owsiane są źródłem błonnika - jedna porcja ostarcza 1-2 g rozpuszczalnego błonnika. Są świetnym wyborem na zdrowe śniadanie.
Nasiona roślin strączkowych
Nasiona roślin strączkowych również zawierają błonnik. Dzięki temu zwiększają uczucie sytości i nie sa kaloryczne, przez co mogą być świetnym wyborem w celu zrzucenia zbędnych kilogramów i tym samym pozbycia sie nadmiernej tkanki tłuszczowej.
Orzechy
Już jedna porcja orzechów dziennie (bez dodatku soli i cukru) może nieznacznie obniżyć poziom cholesterolu LDL (rzędu 5%).
Tłuste ryby
Ryby są świetnym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3. Obniżają one poziom trójglicerydów w krwiobiegu oraz wykazuja pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Ryby mogą być też dobrym zamiennikiem mięsa.