Jeśli masz problemy skórne, powinieneś unikać lodów. Co jeszcze może ci zaszkodzić?
Egzemie towarzyszy uporczywy świąd skóry. Objawy tej choroby zaostrzają niektóre produkty spożywcze. Wśród nich znajdują się lody i tofu. Dietetyk wskazuje, czego należy jeszcze unikać w jadłospisie. Oto lista!
Świąd skóry, rozdrapane do krwi rany, frustracja związana z ciągle nawracającą chorobą czy reżim pielęgnacyjny potrafią uprzykrzyć życie. Te objawy znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie i obniżają komfort życia. Może je potęgować wiele czynników m.in. żywność, warunki atmosferyczne czy działanie toksycznych środków chemicznych (np. preparatów piorących, farb chemicznych).
Brytyjska dietetyk Zoë Palmer-Wright zaznacza, że niezwykle ważne jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów, które nasilają dolegliwości bólowe u osób cierpiących na egzemę. Inaczej, jest to stan zapalny skóry, który wywołują czynniki zewnątrz- i wewnątrzpochodne. Główną przyczyną powstawania wyprysku jest alergia. Charakterystyczne zmiany pojawiają się na łokciach, kolanach, kostkach, nadgarstkach, twarzy i klatce piersiowej.
Tych produktów lepiej unikać przy egzemie, zwłaszcza latem
Tej chorobie towarzyszą ból oraz pieczenie i swędzenie. Skóra pozostaje mocno wysuszona i bardzo podatna na wysuszenia. Aby zminimalizować objawy, zdaniem ekspertki, warto bacznie zwracać uwagę na to, co się spożywa. Oto lista produktów, które powinny znaleźć się na czarnej liście osób z egzemą.
1. Koktajle mleczne
Nabiał, jak podkreśla Palmer-Wright, jest przyczyną chorób skóry, od trądziku po egzemę. Dlatego też koktajle mleczne zdecydowanie powinny zniknąć z diety osób chorujących na egzemę. - Nietolerancje pokarmowe mogą prowadzić do reakcji zapalnych, a wraz z nią nasila się wrażliwość skóry. Nietolerancja laktozy może sprzyjać potęgowaniu zmian skórnych. Zamiast koktajlu mlecznego, lepiej wypić napój na bazie roślin takich jak: soja, ryż, owies, kokos i migdały – dodaje.
2. Piwo
Według ekspertki niedozwolonym produktem dla osób z egzemą są zwykłe piwa, ponieważ są one w większości produkowane z jęczmienia zawierającego gluten. Należy zatem zapoznać się z wartością odżywczą produktu. Dobrymi zamiennikami piwa, jak mówi Palmer Wright, są cydr, wino i destylowane napoje alkoholowe (np. whisky, burbon, rum).
3. Jajka
Jednym z najbardziej uciążliwych i nieprzyjemnych objawów egzemy jest świąd skóry, który wywołany jest przez nadprodukcję histaminy w organizmie. W związku z tym ekspertka zaleca, by osoby z egzemą, wykluczyły ze swojej diety – jajka. Na przykład jajecznicę można zastąpić daniami z ciecierzycy albo wegańską tartą wytrawną.
4. Tofu
Dietetyk Palmer-Wright zaleca, aby osoby z egzemą nie spożywały tofu. Z tego względu, że jest to produkt sojowy, który może powodować nawroty egzemy. Poza tym soja jest dodawana do różnych produktów, więc warto w sklepie przeanalizować ich skład. Jackfruit, soczewica, wysokobiałkowe warzywa oraz fasola to świetne substytuty tofu.
5. Lody
Lody nie są dobrym produktem dla osób zmagających się z egzemą. – Większość z nich ma w składzie nabiał, który jedynie nasila dolegliwości bólowe. Zamiast lodów, można śmiało jeść sorbety oraz zdrowe i letnie przekąski, np. mrożone winogrona, banany – mówi dietetyk.
Wyeliminowanie tych pięciu produktów z codziennego menu pomoże zapobiegać dolegliwościom związanym z egzemą.