Jedz codziennie rano, a twój poziom cholesterolu spadnie. Dietetycy są zgodni

2023-01-17 11:31

Wysoki poziom cholesterolu może przyczynić się do rozwoju poważnych chorób. Chcesz mieć zdrowe serce i układ krwionośny? Jedz płatki owsiane - radzą specjaliści.

Jedz codziennie rano, a twój poziom cholesterolu spadnie. Dietetycy są zgodni
Autor: Getty Images Jedzenie owsianki obniża poziom cholesterolu nawet o 8 proc.

Badania dowodzą, że jedna miska płatków owsianych dziennie może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i tzw. złego cholesterolu. Jak podkreśla dietetyczka Beth Czerwony, owsianka działa bardzo szybko. Jedno z badań wykazało, że osoby spożywające codziennie owsiankę zauważyły zmiany w poziomie cholesterolu zaledwie po 6 tygodniach. 

Kontrola poziomu cholesterolu

Obniża poziom cholesterolu nawet o 8 proc.

Płatki owsiane zawierają dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. To właśnie dzięki nim owsianka ma tak pozytywny wpływ na organizm.

Nierozpuszczalny błonnik znajduje się także w skórkach owoców i pomaga zachować regularność.

Rozpuszczalny błonnik natomiast znajduje się również w fasoli, pomarańczach i gruszkach. Zapobiega wielu chorobom i obniża poziom cholesterolu.

Jak dowiodły badania, wystarczy jedna porcja gotowanej owsianki dziennie, by obniżyć poziom cholesterolu od 5 do nawet 8 procent.

Inne korzyści z jedzenia owsianki

Obniżenie poziomu cholesterolu to nie jedyna korzyść z codziennego jedzenia owsianki. Pomaga ona uregulować rytm wypróżnień, pozwala na długo utrzymać uczucie sytości oraz wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki.

"Jeśli po jedzeniu czujesz się dłużej syty, łatwiej jest przejść z posiłku na posiłek bez skubania niezdrowych przekąsek. Ostatecznie ogranicza to dodatkowe kalorie, które możesz spożyć” - mówi specjalistka.

Owsianka wpływa również na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Wszystko dzięki zawartości beta-glukanu, który spowalnia wchłanianie glukozy do krwi.

Oprócz tego owsianka jest źródeł witamin i minerałów. Zawiera:

  • Mangan: 64% zalecanej dziennej dawki.
  • Miedź: 18% zalecanej dziennej dawki.
  • Witamina B1 (tiamina): 16% zalecanej dziennej dawki.
  • Magnez: 13% zalecanej dziennej dawki.
  • Fosfor: 13% zalecanej dziennej dawki.
  • Cynk: 13% zalecanej dziennej dawki.
  • Żelazo: 10% zalecanej dziennej dawki.
  • Witamina B5: 9 % zalecanej dziennej dawki.

"Jedzenie owsianki to wielka wygrana dla twojego zdrowia" - podsumowuje dietetyczka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki