Cierpisz na migrenę? Zmień dietę
Silny ból, nudności, nadwrażliwość na bodźce to tylko niektóre z uciążliwych objawów migreny, która uznawana jest jako druga co do częstotliwości występowania przyczyna bólu głowy. Eksperci z Karoliny Północnej postanowili sprawdzić, czy zmiana diety może pozytywnie wpływać na profilaktykę pacjentów z przewlekłymi migrenami.
Naukowcy skupili się na badaniu spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (n-6) i omega-3 (n-3), a występowaniem bólu głowy. Oba kwasy pełnią bardzo istotne funkcje w organizmie człowieka. Wykazano, że kwasy n-3 pomagają w zmniejszeniu stanu zapalnego, a niektóre z pochodnych kwasów n-6 sprzyjają bólowi.
W badaniu wzięło udział 182 uczestników z czego 88 proc. stanowiły kobiety. Średnia wieku ochotników wynosiła 38 lat. Każdy uskarżał się na silne bóle głowy przez 5-20 dni w miesiącu, a 67 proc. uczestników badania spełniało kryteria przewlekłej migreny.
Oprócz dotychczas stosowanych metod leczenia uczestnicy przez 16 tygodni stosowali jedną z trzech diet:
- kontrolną, czyli utrzymującą średnią ilość kwasów tłuszczowych n-6 i n-3, które spożywa osoba mieszkająca w USA,
- o zwiększonej ilości kwasów n-3 i utrzymanej ilości kwasów n-6,
- o zwiększonej ilości kwasów n-3, ale zmniejszonej ilości kwasów n-6.
Ochotnicy, którzy wzięli udział w badaniu mieli za zadanie notować w elektronicznym dzienniku, ile godzin dziennie odczuwali bóle głowy. Wyniki okazały się zaskakujące.
Choć żadna z badanych osób nie zgłosiła zmiany jakości życia, pacjenci stosujący którąkolwiek z diet odczuwali mniejszy ból niż grupa kontrolna, a Ci którzy stosowali dietę bogatą w kwasy omega-3 i ubogą w kwasy tłuszczowe n-6 doświadczyli największej poprawy - zgłaszali mniej dni z bólami głowy w miesiącu, a niektórzy z nich zmniejszyli ilość leków stosowanych w celu zmniejszenia objawów migreny.
Autorzy badania podkreślają, że wyników nie da się uogólnić na inne populacje niereprezentowane w badaniu, dlatego potrzeba więcej ukierunkowanych prac badawczych, aby wyjaśnić dalsze zależności pomiędzy spożywaniem kwasów omega-3 i omega-6 a profilaktyką migreny.
Polecany artykuł:
Porady eksperta